Vijf Bossche kandidaten voor de PS-verkiezingen 2023

Op 15 maart 2023 zijn de Provinciale Statenverkiezingen. Op de lijst van D66 Noord-Brabant prijken vijf Bossche kandidaten: lijsttrekker Matthijs van Miltenburg, Sedat Yilmaz, Wim Pelgrim, Joris Hetterscheid en Mike van der Geld. We stellen deze hieronder kort aan je voor.

Matthijs van Miltenburg
Als geboren Rosmalenaar ben ik na tal van omzwervingen via Tilburg, Den Haag, Zuid-Frankrijk en Brussel weer teruggekeerd naar mijn Brabantse wortels. Inmiddels woon ik alweer ruim vijftien jaar in Den Bosch samen met mijn Franse vrouw, twee puberende tieners en twee katten. Als zelfstandig ondernemer wissel ik werk graag af met een mooie wandeling, aandacht voor mijn familie en vrienden en soms een zomerse plons in zee als duikinstructeur.

Brabant is een krachtige regio die economisch zeer sterk en bijzonder vernieuwend is. Met alle technologische innovaties leveren we een wereldprestatie om trots op te zijn. Onze ruimte wordt echter steeds schaarser en een groene en gezonde leefomgeving staat onder druk. Klimaatverandering, de stikstofcrisis en de transitie van de landbouw en de woningnood vragen om een duidelijke en snelle aanpak. Daar zet ik samen met een team bevlogen D66’ers de komende jaren graag mijn schouders onder! Als Statenlid wil ik drie zaken veranderen:

1. De transitie van de landbouw wordt zorgvuldig begeleid zodat boeren toekomstperspectief hebben, de stikstofcrisis wordt aangepakt en Brabant letterlijk en figuurlijk kan bouwen aan de toekomst.
2. Brabant wordt weer een gezonde en groene leefomgeving met schone lucht en schoon water en een bloeiende natuur.
3. Onze economie levert prestaties van wereldformaat en we houden daarbij oog voor de mensen die het mogelijk maken en ontwikkelen het talent van elke Brabander zodat iedereen mee kan doen.   

Sedat Yilmaz
Ik ben geboren en getogen in het Brabantse Loon op Zand. Ik studeerde internationale commerciële economie in Eindhoven en later strategisch management in Tilburg. Het idee destijds was om internationaal te gaan werken, waar een multiculturele achtergrond een meerwaarde is. In de financiële dienstverlening heb ik mijn kennis en ervaring opgebouwd in een breed spectrum van strategievorming en -uitvoering. In 2021 ben ik mede-eigenaar geworden van Data Wizards en is mijn taak de aansturing en groei van de onderneming. Als eerste wapenfeit, hebben we de onderneming vanuit Utrecht verhuist naar het nieuwe Grasso in Den Bosch. Als mens heb ik drive, ben goed gehumeurd, een netwerker pur sang en iemand die altijd tijd maakt voor een goed gesprek. Mijn zingeving haal ik uit het helpen van anderen, zo probeer ik iets terug te doen voor de maatschappij. Ik ben 44 jaar, getrouwd met Sevilay en samen hebben we 2 jongens van 14 jaar en 18 jaar.

De provincie werkt aan een concurrerende, duurzame en welvarende Brabantse economie. Het in evenwicht brengen (en houden) van economische groei, natuurontwikkeling en welzijn van inwoners moet de prioriteit worden. Hoe meer D66 stemmen, hoe meer we voor elkaar kunnen krijgen voor de provincie. Als ‘lijstduwer’ hoop ik daar een bijdrage in te kunnen leveren.

Wim Pelgrim
Ik ben Wim Pelgrim, 38 jaar oud en woon inmiddels alweer 14 jaar in ‘s-Hertogenbosch. Ik ben geboren in Eindhoven, maar ik ben opgegroeid in Twente. Na mijn studie Nederlands ben ik met mijn vrouw in weer Brabant komen wonen. Ik werk in Helmond als docent Nederlands en we hebben twee kinderen. Naast mijn werk ben ik actief voor stichting BlockChange.EU en maak de Pictio Onderwijspodcast.

Brabant is een prachtige provincie, maar er zijn een paar belangrijke zaken die anders moeten, die beter moeten. Zo zijn er veel mensen die aan de kant staan op onze arbeidsmarkt, terwijl er aan de andere kant ontzettend veel vacatures zijn. Bovendien hebben we fantastische bedrijven in Brabant die innovatieve dingen doen en staan we er economisch goed voor, maar aan de andere kant verdoost onze mooie provincie met grote loodsen en wordt onze natuur bedreigd door vervuild water, stikstof- en CO2-uitstoot. We moeten samen kijken hoe Brabant eruit moet zien over een generatie en welke stappen we daar vandaag voor moeten zetten. Als Statenlid zou ik vooral kansen willen pakken op de onderstaande gebieden:

1. Betere samenwerking tussen onderwijs en arbeidsmarkt.
2. Digitale rugzak voor een leven lang leren.
3. Gezonde leefomgeving.

Joris Hetterscheid
Ik ben 23 jaar en ik woon in Den Bosch. Na het mbo op het SintLucas Eindhoven te hebben gedaan en daarna een tijdje te hebben gewerkt, ben ik 2 jaar geleden gestart met een bestuurskundeopleiding aan Avans Hogeschool in Den Bosch waar ik mijn propedeuse heb behaald, daarna ben ik dit jaar gestart aan rechtsgeleerdheid aan Universiteit Utrecht. 

Naast mijn studie ben ik een aantal jaar actief geweest in het afdelingsbestuur van Jonge Democraten Brabant en vorig jaar was ik landelijk voorzitter van de Jonge Democraten. Nu ben ik naast mijn studie rechten fractiemedewerker voor D66 in ‘s-Hertogenbosch en Eindhoven.

Buiten mijn werk en studie vind ik het leuk om met vrienden wat te drinken, naar een feestje te gaan of gewoon thuis een filmpje te kijken.

Mike van der Geld
Mijn naam is Mike van der Geld en ik woon samen met Martijn en mijn kat in Rosmalen. Ik werk als wethouder voor de gemeente ’s-Hertogenbosch, hoofdstad van de mooiste provincie Noord-Brabant. Mijn hobby’s zijn nogal gevarieerd, van het (terug)kijken van goede politieke debatten tot wandelen en roeien. Je kunt mij ook altijd wakker maken voor chocola of een achtbaan (liefst niet tegelijk).

Ik draag graag mijn steentje bij om Brabant verder vooruit te brengen. Stilstand dreigt en dat zou zeker voor Brabant funest zijn. Ik gun Brabant een stabiel en vooruitstrevend bestuur dat de problemen van nu en de toekomst voortvarend aanpakt.

Brabant valt op in Den Haag en in Europa. Daardoor kunnen we belangrijke successen boeken als het gaat om woningbouw, energietransitie en cultuur. Het is dan wel belangrijk dat we niet alleen ambitie uitstralen maar deze ook écht waarmaken.