D66: ban op Russische spelers Libéma Open

De Bossche D66-fractie is verbolgen dat de Russische tennisser Daniil Medvedev komt strijden voor de titel van de Libéma Open in Rosmalen. De partij wil dat de gemeente stelling neemt tegen de Russische misdaden in Oekraïne en als sponsor de toernooiorganisatie er toe beweegt alsnog Russische en Belarussische spelers te verbannen van deelname aan het tennistoernooi. D66 vraagt het college van B en W hierop spoedig actie te ondernemen.

In tegenstelling tot Wimbledon kiest Libéma Open er niet voor om Russische en Belarussische spelers dit jaar in de ban te doen vanwege de Russische agressie en oorlogsmisdaden in Oekraïne. Wimbledon wil voorkomen dat het Poetin-regime voordeel zou kunnen halen uit hun betrokkenheid bij het Engelse tennistoernooi. Het internationale grastoernooi Libéma Open wordt van 4 tot en met 12 juni gehouden op een steenworp afstand van de noodopvang voor vluchtelingen.

“Wij zien het als een klap in het gezicht van al de Oekraïners die de afschuwelijke oorlog in hun land zijn ontvlucht en momenteel worden opgevangen in onze gemeente. Wegkijken van internationale politieke ontwikkelingen is voor ons geen optie. D66 is groot voorstander van een gemeentebestuur dat internationaal denkt en lokaal daarnaar handelt. De gemeente ’s-Hertogenbosch is één van de sponsors van Libéma Open en daarom is acute actie vanuit ons gemeentebestuur om dit wereldvreemd handelen te stoppen nu hard nodig!”, aldus fractievoorzitter René van den Kerkhof.

De D66-fractie vraagt het college onder meer om opheldering over de aanloop naar het toernooi en de betrokkenheid van de gemeente bij de deelname van deze Russische speler, de rechten en plichten in het sponsorcontract en of het college bereid is de toernooiorganisatie zo spoedig mogelijk te bewegen tot een ban op Russische en Belarussische spelers voor wat betreft de deelname aan het toernooi.

Bekijk hier de reacties van fractievoorzitter René van den Kerkhof en de organisatie van de Libéma Open.