Nederland moet voortouw nemen bij strijd voor  internationaal veilige abortuszorg

Tweede Kamerleden Sjoerd Sjoerdsma en Wieke Paulusma dienen een initiatiefnota in om de toegang tot veilige abortus internationaal te verbeteren. Wereldwijd staat de vrijheid om te kiezen voor abortus onder druk.

D66 stelt voor om van abortus een mensenrecht te maken, abortuszorg standaard onderdeel te maken van Nederlandse noodhulp in conflictgebieden en van Nederland een vrijhaven te maken voor abortusvluchtelingen. Dat kan door bijvoorbeeld organisaties te financieren die vrouwen helpen die in eigen land geen veilige abortus kunnen krijgen.

Sjoerdsma: “Jaarlijks sterven wereldwijd 39.000 vrouwen aan de gevolgen van een onveilige  abortus. Dat is een stad ter grootte van Wageningen. Dat is onbestaanbaar. Nederland moet het voortouw nemen om deze misstanden tegen te gaan en te strijden voor toegankelijke en veilige abortuszorg in de wereld ”

“Jaarlijks sterven wereldwijd 39.000 vrouwen aan de gevolgen van een onveilige abortus. Dat is een stad ter grootte van Wageningen. Dat is onbestaanbaar.”

Sjoerd Sjoerdsma

Grondrecht

Europa moet het eerste continent ter wereld worden waar vrouwen overal terecht kunnen voor veilige en betaalbare abortus. D66 wil dat bereiken door het recht op abortus te verankeren in het Europees Handvest van de Grondrechten, door abortus een mensenrecht te maken. Sjoerdsma: “Als mannen zwanger konden worden, dan was abortus allang een mensenrecht geweest. De ontstane situatie in Amerika nadat Roe vs Wade ongedaan werd gemaakt, laat zien hoe belangrijk verankering van dit recht is.”

Het voorstel om abortuszorg onderdeel te maken van hulp in conflictsituaties, zorgt eveneens voor het borgen van veilige abortuszorg. Helaas is seksueel geweld vaak onderdeel van oorlogstactieken. Daarom is abortuszorg juist in die gebieden van groot belang. Dit kan onder andere door morning afterpillen en abortuspillen standaard onderdeel te maken van noodpakketten.

Gevaarlijke alternatieven voorkomen

Als landen het fundamentele recht op een abortus ontnemen, is de kans veel groter dat vrouwen zich genoodzaakt voelen gebruik te maken van levensgevaarlijke alternatieven. Dat moet voorkomen worden, vindt D66. Met een relatief klein bedrag kan Nederland buitenlandse vrouwen tegen zeer lage kosten helpen als zij een abortus moeten ondergaan. Momenteel reizen er jaarlijks 3000 vrouwen naar Nederland om hier hulp te krijgen. De gereserveerde drie miljoen euro helpt om de abortussen van deze vrouwen te bekostigen als zij het zelf niet kunnen betalen.