Lees voor

Meer geld voor een professioneel netwerk voor lotgenoten van long-COVID

Tijdens de begroting van het ministerie van VWS vraagt Wieke Paulusma aandacht voor long-COVID. Patiënten geven aan behoefte te hebben aan contact met lotgenoten en deskundigen. Daarom stelt Paulusma voor om een half miljoen euro vrij te maken voor een beter lotgenotennetwerk in Nederland.

Wieke Paulusma heeft zelf COVID gehad. Tijdens haar herstel ondervond ze wat er allemaal bij long-COVID komt kijken. En vooral hoeveel er nog onduidelijk is.

Patiënten vinden steun bij elkaar en bij deskundigen. Dat biedt troost, maar ook kracht en kennis.

Wieke Paulusma, Kamerlid voor D66

Ongeveer 1 op de 5 mensen houdt ook na 12 weken klachten over aan een coronabesmetting. Klachten variëren van vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst, spierpijn, hoofdpijn, hartkloppingen, aanhoudende verhoging, langdurig verlies van reukvermogen, of zelfs depressie en vergeetachtigheid. Long-COVID heeft daarmee grote impact op het dagelijks leven van een grote groep mensen. Op hun werk, maar ook op hun privéleven.

In juni heeft Paulusma al een tienpuntenplan aangeboden aan voormalig minister Van Ark. Rond Prinsjesdag kreeg ze daar reactie op: er ging 7.8 miljoen euro naar onderzoek naar long-COVID. Dat was goed nieuws. Maar voor long-COVID patiënten is er meer nodig dan onderzoek alleen.

Een belangrijk onderdeel voor goede (na)zorg van long-COVID patiënten is lotgenotencontact. Dat is een georganiseerde plek waar patiënten bij elkaar kunnen komen, ervaringen uitwisselen én een plek die professioneel wordt ondersteund met betrouwbare info. Op dit moment is het lotgenotencontact nog erg versnipperd in Nederland. Er zijn wel websites en Facebook-pagina’s, maar weinig professionele netwerken waar je terecht kan.

Dit willen we nu goed aanpakken. Lotgenotencontact helpt met beter omgaan met een nieuwe situatie en om tips en trucs te krijgen van anderen. Het kan ook voorkomen dat mensen nu met niet-medische vragen bij de dokter komen.

Al eerder stemde de Tweede Kamer in met het plan van D66 om het Duitse voorbeeld te volgen voor een netwerk voor lotgenoten. Helaas is daar nog geen uitvoering aan gegeven. Daarom stelt Wieke een wijziging in de begroting voor om een half miljoen euro vrij te maken voor een beter lotgenotencontact in Nederland.