Lees voor

Fris raadslidmaatschap: in gesprek met nieuwe raadsleden

Grafische weergave van de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen per provincie. Beeld: D66

Drie kersverse raadsleden. Met de Gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart achter de rug gaan Valga, Pascalle en Ulas aan de slag in hun gemeente. Ambitieus, leergierig en enthousiast. En met mooie plannen.

tekst Stephan van Heusden

Valga Lamur - Beeld: Eigen beeld

Nieuws uit Nieuwegein

Valga Lamur is zzp’er in het sociaal domein. Ze wordt door gemeenten en UWV’s ingezet om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer aan het werk te helpen. Daarnaast is ze register jobcoach. Het raadswerk trekt haar aan omdat ze haar kwaliteiten ook graag voor het algemeen belang inzet. ‘Ik wil me graag inzetten, met name voor mensen die hulp nodig hebben, of dat nou op het gebied van werk is, wonen, of bijvoorbeeld wanneer jeugd een eigen plekje vraagt omdat in de gemeente nergens iets te beleven valt’. Valga maakte een razendsnelle start bij D66. Ze werd enthousiast door het optreden van Sigrid Kaag in wie ze een sterke authentieke politicus ziet. De fractie steunde haar, ze kwam op de lijst en nu zit ze in de gemeenteraad van Nieuwegein.

Ook die gemeente worstelt met de thema’s wonen, duurzaamheidstransitie en burgerparticipatie, Valga houdt zich vooral bezig met de participatiewet, armoedebestrijding, jeugdwerk en jeugdzorg. Thema’s die haar na aan het hart liggen. Veel leeswerk in weinig tijd en dan wil ze het liefst op de bestaande dossiers ook nog inzicht in de beslissingen, amendementen en moties uit de afgelopen jaren. Uitdagend maar ontzettend mooi om te doen!

Pascalle van Hemert - Beeld: Eigen beeld

Vijf Heeren in Vijfheerenlanden

Pascalle van Hemert studeerde industrieel ontwerp en product design in Delft waar ze actief was voor de plaatselijke studentenpartij Stip. Ze leidde er vier jaar geleden de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen waardoor ze interesse kreeg in de politiek. Na haar studie keerde ze terug naar Zijderveld, gemeente Vijfheerenlanden waar ze ervoor koos voor D66 campagne te voeren. ‘Het mooie van de plaatselijke politiek vind ik de praktische kant: impact maken voor de mensen om je heen’. Het campagnevoeren voor de gemeenteraadsverkiezingen was niet altijd gemakkelijk. ‘Op straat heb je mooie gesprekken maar kom je ook veel mensen tegen die boos zijn op de politiek omdat ze het gevoel hebben dat er niet naar ze wordt geluisterd. Daar is veel werk te doen om het vertrouwen weer terug te winnen.’

Uiteindelijk wist D66 de drie zetels te behouden en nam Pascalle zitting in de raad. Na de eerste drie maanden is ze positief: ’Het is een leuke club mensen. Ik noem het hard op de inhoud maar zacht op de relatie: we hebben ook veel plezier in de raad’. Ze houdt zich bezig met de RVE portefeuille, duurzaamheid, lokale economie, dorpsgericht werken, jeugd en digitalisering. Pascalle is groot voorstander van meer vrouwen in het gemeentebestuur. Aan haar maidenspeech koppelde ze direct een motie tegen de benoeming van vijf mannelijke wethouders, notabene in de gemeente Vijfheerenlanden.

Ulas Kose - Beeld: Eigen beeld

DNA van Dongen

Ulas Kose raakte geïnteresseerd in politiek op de middelbare school dankzij debatcompetities, onder andere voor Vara’s Op weg naar het Lagerhuis. Dat lag hem wel en hij koos voor de studie Bestuurskunde in Tilburg waar alle studenten wel iets met politiek hadden. Na nog een Master aan de Erasmus Universiteit keerde hij terug naar Dongen en werd actief voor D66. Ulas koos voor D66 vanwege het progressieve en pragmatische karakter van de partij. ‘Ik heb een Turkse achtergrond en vind het belangrijk dat er een diverse gemeenteraad is. Totdat ik in de raad kwam was dat in Dongen -15% inwoners met een migratieachtergrond- niet het geval.’ D66 behaalde een goede verkiezingsuitslag met vier zetels. Zoals in zoveel andere gemeenten zit D66 in de oppositie. De coalitie wordt gevormd door het CDA en een lokale partij. Ulas houdt zich bezig met de werkgroep omgevingswet, de portefeuilles wonen, ruimte, grondbeleid, economie, verkeer/vervoer, centrumontwikkeling: ofwel ruimte, wonen en economie. Duurzaamheid loopt daar als een rode draad doorheen want dat speelt overal.

Het werk in de raad bevalt Ulas goed, hij heeft al flink wat vragen ingebracht. Er mag wat Ulas betreft wat meer gedebatteerd worden, soms lijken kwesties al flink voorgekookt. Hij wil graag het verschil maken op het wonen voor jongeren. ‘Er is op dit moment een uittocht gaande in Dongen omdat er te weinig woningen zijn voor starters. Het ‘Dongens DNA’ gaat verloren.’