De veilige stad

D66 maakt zich sterk voor een veilige stad. Daar waar nodig moeten we handhaven en straffen, maar we kiezen ook nadrukkelijk voor preventie. Problemen moeten bij de wortel, bijvoorbeeld in de buurt, binnen het gezin of op school, worden aangepakt. Belangrijk is dat er optimaal wordt samengewerkt tussen gemeentelijke diensten, scholen, zorg- en welzijnsinstellingen, andere private initiatieven, de Belastingdienst en de politie, bijvoorbeeld in zogenaamde veiligheidshuizen.

Hoe we dat waarmaken

Veiligheid is een van de basisvoorwaarden voor een leefbare en succesvolle stad. D66 Helmond heeft de ambitie om van onze stad een plek te maken waar iedereen zich veilig voelt, zowel binnen als buiten. Daarom hebben wij ook een motie ingediend over safe streets om aandacht te vragen voor het veiligheidsgevoel op straat. Wij geloven in een integrale aanpak van veiligheid, waarbij zowel preventie als handhaving centraal staan.

Onze aanpak begint met preventie. We willen werken aan een veilige leefomgeving door te investeren in buurtinitiatieven, goede onderwijshuisvesting en sociale vangnetten. Het is belangrijk om te zorgen voor een sterke, verbonden gemeenschap waarin inwoners zich ondersteund voelen en waar problemen vroegtijdig worden gesignaleerd. Veiligheid begint vaak bij het creëren van sociale cohesie en het voorkomen van overlast en criminaliteit door middel van buurtactiviteiten en jongerenwerk.

Daarnaast zetten we in op een effectieve handhaving van de wet. Dit betekent een goed functionerende politie die snel en daadkrachtig kan optreden, maar ook preventief aanwezig is in de wijken. 

Ook willen we extra aandacht voor online veiligheid, waar steeds meer problemen zoals cybercriminaliteit en online haatzaaien plaatsvinden. De digitale wereld mag niet ten koste gaan van de veiligheid van onze inwoners. We willen dus ook inzetten op digitale weerbaarheid en een sterk netwerk van online veiligheid.

Dit is ook vastgelegd in het Masterplan Integrale Veiligheid 2023-2026. Met daarin drie accenten: ondermijning, risicojongeren en gedigitaliseerde criminaliteit.

Samen met onze partners zijn we daarnaast onverminderd doorgegaan met de aanpak van georganiseerde drugscriminaliteit. De monitoring is versterkt via het Lokaal Informatiepunt Ondermijning. De wet Bibob is vaker en gerichter ingezet.

De professionalisering en uitbreiding van de boa’s ligt op stoom, met extra aandacht voor jeugd en zichtbaarheid in de wijken. Het netwerk van buurtpreventie is vorig jaar een stukje sterker geworden; na de moeilijke coronajaren is de weg naar boven weer gevonden.

En ten slotte zijn we volop aan het experimenteren met een stadsmarinier, mede in relatie tot versterking van het wijkgericht werken.

Bij D66 Helmond is veiligheid geen losstaand thema, maar een integraal onderdeel van een goed beleid. Wij streven naar een veilige en inclusieve samenleving, waarin alle inwoners zich thuis en beschermd voelen.