Marlotte Brouwers

Marlotte Brouwers - Beeld: D66

Er is momenteel zoveel wantrouwen naar de politiek, terwijl ik juist alles wat ik heb wil inzetten om Helmond een mooiere en fijnere plek te maken.

  • 34 jaar
  • Helmond
  • Helmond
  • Zij/haar

Een plek waar mijn kinderen ook prettig opgroeien, zoals ik zelf heb gedaan. Waar naar mensen wordt omgekeken en waar met respect en empathie met de mensen wordt gepraat. Ik voel de verantwoordelijkheid om mijn steentje bij te dragen Helmond duurzamer en socialer te maken, maar waar ook veel oog is voor het belang van kunst, cultuur en het verenigingsleven. Ik wil weer dat mensen zien dat wij voor Helmond en zijn inwoners staan. Dat we alles op alles zetten om Helmond vooruit te helpen. Ik wil vrouwen een stem geven en ik wil de oude vriendjespolitiek wegblazen.

Lievelingsplek in je gemeente (en waarom?)

De Stiphoutse bossen. Hier kom ik altijd tot rust als de hectiek van alle dag teveel wordt. Je kunt hier eindeloos wandelen, er is een wisselend landschap, je kunt er met mensen kletsen als je daar behoefte aan hebt, maar je kunt ook echt de stilte opzoeken.

Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?

  • Ik sta heel erg voor gelijke rechten voor mannen en vrouwen, dus ik zou graag de vrouwelijke stem willen laten horen. Er is zoveel wantrouwen naar de politiek toe en daar zou ik zo graag verandering in willen brengen. Politiek hoeft niet hard te zijn, maar kan ook met een empathische en respectvolle blik naar de mensen toe worden gevoerd. Het is nogal ambitieus, en wellicht naïef, om te denken dat ik hierin echt iets kan veranderen, maar wie zou ik zijn als ik het niet zou proberen? Ook hoop ik andere vrouwen te inspireren om van zich te laten horen, hun verwachtingen en ambities uit laten spreken. We kunnen zoveel, als we maar de kans krijgen om ook onze stem te laten klinken.
  • Als docent draag ik onderwijs en jongeren een warm hart toe. Een goede start is zo belangrijk in deze wereld. Gelijke kansen om je te ontplooien, maar ook worden gezien als jongere, kan het verschil maken. Ik zie in mijn werk dagelijks leerlingen opbloeien, maar helaas ook afhaken. Dat is echt pijnlijk om te zien. De maatschappij is momenteel zo hard voor mensen die niet direct voldoen aan het plaatje; dat is echt een dooddoener voor elke ambitie en doet afbreuk aan de kansen en mogelijkheden van een kind. Ik zou graag willen bijdragen aan een gemeente waar oog is voor iedereen en waar op tijd wordt ingegrepen als er iets verkeerd dreigt te gaan. Een jongere laten ontsporen of een kind te weinig kansen bieden is eeuwig zonde, ook voor de maatschappij.
  • In Helmond heb je prachtige verenigingen die helaas moeite hebben om hun ledenbestand en vrijwilligers op peil te houden. Als echt verenigingsmens raakt dit mij. Ik heb in de praktijk gezien wat een vereniging kan doen voor een wijk of stad. Mensen hebben oog voor elkaar, raken met andere mensen aan de praat dan enkel uit hun eigen bubbel, voelen zich verantwoordelijk voor hun vereniging, wijk of club. Deze versterking van de sociale cohesie is mijns inziens de redding voor een individualiserende maatschappij. Als je lid bent van een vereniging of club dan denk je groter dan jezelf en ben je verantwoordelijk voor meer dan enkel jezelf.

Wat betekent
D66 voor jou?

D66 betekent voor mij vrijheid in keuzes, maar tegelijkertijd wel de verantwoordelijkheid voelen om goed na te denken over deze keuzes. De partij staat voor mij voor empathie, zorgen over Nederland en de wereld maar wel met een hoopvolle kijk. Het staat voor duurzaamheid en vooruit willen, maar wel op een realistische en integrale manier. Het staat voor respect voor ieder mens en dier en voor je uiten op een genuanceerde manier met oog voor de ander. Helaas lijkt die wil om genuanceerd te zijn soms op twijfelachtigheid of onduidelijkheid.

Wat is je favoriete
boek (en waarom?)

Het is tegenwoordig not-done, maar ik hou erg van Russische schrijvers uit de fin-de-siecle. Ook Nederlandse schrijvers kan ik waarderen, omdat ze zo mooi kunnen omschrijven en beschrijven. Ik ben natuurlijk docent Nederlands en dus dol op literatuur, maar als ik echt moet kiezen dan moet ik voor Anna Karenina van Tolstoj gaan. Hij weet zo mooi gevoelens te omschrijven en de symboliek komt zo sterk naar voren. Ook Eline Vere van Louis Couperus heb ik vaak gelezen. Deze boeken hebben dezelfde thema’s en ook hetzelfde beschrijvende; de bijzinnen, de mooie bijvoeglijke naamwoorden… Je voelt en ziet wat de personages voelen en zien.

Laatst bezochte culturele event? Waarom ga je graag daarheen?

Het laatste culturele event was een concert van mijn eigen fanfare ‘De Vooruitgang’, waar ik zelf eerste bugel speel. Ik luister zelf ook graag naar concerten, ga graag naar het theater en ook musea bezoek ik graag. Helaas is het er dit jaar minder van gekomen dan ik zou willen, omdat ik van de zomer een kindje heb gekregen.
Ik hou van kunst en cultuur, omdat het me altijd aan het denken zet. Ik vind het leuk om mentaal uitgedaagd te worden en te zien wat anderen zien, een inkijkje te krijgen in iemand anders zijn denken. Dat kan heel mooi in de literatuur, maar ook in andere kunsten. Het is fijn meegevoerd te worden in iemand zijn denkbeelden en om deelgenoot te zijn van iets groters dan jezelf. Je kunt jezelf even verliezen en kunt naderhand nog napraten en nadenken over wat je allemaal hebt meegenomen uit deze ervaring. Ik gun het iedereen om zo te kunnen genieten van kunst en cultuur.