Masterclass voor potentiële raadsleden

Op deze pagina lees je alles over de Masterclass voor potentiële (kandidaat) gemeenteraadsleden, georganiseerd door het Regiobestuur Noord-Brabant.

Heb je interesse? Lees onderstaande info dan zorgvuldig door.

Start na de zomervakantie

Na de zomervakantie zal gestart wordt met een Masterclass voor potentiële gemeenteraadsleden. Deze masterclass is bedoeld om D66 leden zonder ervaring met de ambitie om (burger) raadslid te worden in een gemeente in Brabant in 2026 met de juiste ondersteuning te laten starten. We zijn ontzettend trots op de inhoud waarbij meerdere prominente leden, professionals uit het werkveld en docenten hun steentje willen bijdragen aan de onderlinge kennisoverdracht. 

Deelname is niet vrijblijvend, daarom vragen we in ieder geval het volgende van jullie:
– Een kleine bijdrage voor de onkosten van €66 in totaal 
– Je aanwezigheid bij in principe alle bijeenkomsten
 
Daarnaast is het doel natuurlijk dat alle cursisten in de gemeenteraad komen in 2026. Mocht dit onverhoopt toch niet lukken zouden we graag een andere inzet voor de vereniging zien in de vorm van o.a. meewerken aan campagneactiviteiten, organiseren van activiteiten voor D66, of bestuurswerkzaamheden. Op deze manier kunnen jullie je kennis en kunde namelijk alsnog inzetten.

Beeld: Gaby van Waardenburg

Wat motiveert jou?

We hopen natuurlijk op massale belangstelling vanuit jullie. Vanwege het intensieve karakter van de masterclass laten we maximaal 30 leden toe per editie. Om ervoor te zorgen dat iedereen met de juiste instelling en verwachting start, ontvangen we graag een korte motivatie (max. 250 woorden) om toe te lichten waarom je graag deel zou willen nemen. 

Praktische informatie

De zeven bijeenkomsten vinden plaats in gemeentehuizen verspreid door Brabant. 
 
De lessen beginnen stipt om 9.30 (inloop vanaf 9u) en eindigen ongeveer om 12.30
 
Programma tot nu toe:
 
Datum bijeenkomst 1: 31-8-24 
Locatie gemeentehuis Tilburg
Onderwerp: Inleiding Politiek/Staatsrecht 
Inleiding politiek Alexander Pechtold, 
Inleiding staats- en bestuursrecht Wouter Scherpenisse
 
Datum bijeenkomst 2: 28-9-24
Locatie gemeentehuis Eindhoven
Onderwerp: Presenteren
Workshop presentatie Boris van der Ham
 
Datum bijeenkomst 3: 12-10-24
Locatie gemeentehuis Bergen op Zoom
Onderwerp Water
Peter Glas, oud watergraaf en Delta commissaris
Saskia Boelema, D66 gedeputeerde Brabant
 
De bijeenkomsten in 2025 vinden plaats op 11 januari, 1 februari, 15 maart en 12 april. De onderwerpen zijn Onderwijshuisvesting, Brede Welvaart, Wonen en Omgevingswet, Financiën, Energie en Sociaal Domein. Tijdens de eerste bijeenkomst worden de namen van de sprekers en de locaties van de bijeenkomsten in 2025 aangegeven. 
 
Mocht je nog vragen hebben, of eerst willen kennismaken met D66 in Helmond, neem vooral even contact op met Wim Rampen, voorzitter D66 Helmond via [email protected].
 
Aanmelden kan voor 5 juli door een mail te sturen naar [email protected]. Vergeet je motivatie niet!