Bijdrage Wethouder Van den Waardenburg Begroting Helmond 2025

Dankjewel voorzitter,

Vrijwel iedereen heeft in de bijdrage aandacht besteed aan woningbouw. Dat begrijp ik en dat ondersteun ik volledig. 

Vorig jaar hebben we de vlag niet uitgebreid uitgehangen toen er door ontwikkelaars en corporaties bijna 900 woningen werden gerealiseerd. Een aantal fracties, waaronder de VVD en Helder Helmond refereerden er al aan. Want we hebben het er vaker over gehad: we zagen en zien veel bedreigingen op de woningmarkt en die hebben hun weerslag op het verwacht aantal woningen. Daarin staan wij als college zij aan zij met de gemeenteraad. 

De VVD ging in op een aantal oorzaken. In RIB 126 hebben we voor u de oorzaken opgesomd.

De komende periode staat in het teken van investeren en prioriteren, zoals ook in de genoemde RIB te lezen was. Ik kan het niet beter verwoorden als Lokaal Sterk: de schop moet de grond in!

10 Miljoen voor woningbouwversnelling

En voorzitter, dat is ook precies waarom we in deze begroting aan de raad voorstellen een bedrag van 10 miljoen te reserveren
Helder HelmondD66SP en de VVD begonnen er over. Met die 10 miljoen investeren we financieel op drie onderdelen: 

(1) Jaarlijks een half miljoen voor extra capaciteit in de hele keten, 
(2) een half miljoen om extra exploitatiebudget toe te voegen ten behoeve van ontwikkeling sociale huurwoningen, zoals bij het Beugelsplein in het centrum en de Voorstadshalte in Mierlo-Hout
én (3) 1,5 miljoen voor het lostrekken van bouwplannen. Daarvoor komen we nog terug naar de gemeenteraad begin 2025. 

Op pagina 212 van de begroting staan voorbeelden, denk aan:
het saneren van gronden, ontsluiting, openbare ruimte, fietsparkeervoorzieningen en ga zo maar door. 

Tevens zijn deze middelen mogelijk als cofinanciering in de Beethovendeal (245 miljoen). 

Maar nogmaals, hier komen wij begin 2025 nog voor terug bij de gemeenteraad. We willen dat deze middelen maximaal resultaat hebben en zullen de kaders zorgvuldig afwegen en aan u voorleggen.
 
Lokaal Sterk geeft aan dat het samenwerken met partners essentieel is. Dat is ons uit het hart gegrepen. De afgelopen periode hebben we daarop ingezet door meer en betere samenwerking tussen gemeente, corporaties en ontwikkelaars. 

Helder Helmond vroeg daarnaast om meer doorzettingsmacht. Dat sluit ook aan bij de manier van werken waarover de woningbouwregisseur de afgelopen periode heeft geadviseerd en die we aan het implementeren zijn met een doorbraakteam woningbouwversnelling

Nu is het zaak om verschillende maatregelen, zoals ook genoemd in RIB 126, door te voeren, zoals: Bekijken van parallel plannen, doorzetten organisatieontwikkeling, planvorming meer bij partijen neer te leggen en prioriteren (onder meer welke plannen het minst getroffen worden door netcongestie en aansluiten bij onze volkshuisvestelijke opgave).

En als antwoord op het CDA en FVD, op snelle vergunningverlening zetten we ook in en is onderdeel van de genoemde aanpak.

En voorzitter, uiteindelijk zijn we wel degene die een vergunning verlenen, maar niet degene die bouwt.

Wijken en wonen

Dat brengt me bij de onderwerpen waar ik nog meer mee bezig mag zijn: met het grondbeleid kunnen we regie voeren.

In aansluiting van de VVD dank ik hierin de raad voor het vertrouwen. 

Door GroenLinks, D66 en de SP werd verwezen naar onze wijkaanpak. Dat is inderdaad ook precies wat we doen, om met voormalig Rijksbouwmeester Floris Alkemade te spreken: we bouwen niet alleen huizen, maar gemeenschappen. 

Daarin nemen we uiteraard altijd inwoners mee, want het gaat om hun omgeving, hun wijk, hun gemeenschap, als antwoord op de opmerking van GroenLinks. 

Het CDA vroeg aandacht voor woon-zorg zones: dat klopt helemaal, het is onze ambitie, ook voortvloeiend uit de woonzorgvisie van de gemeenteraad. Dat iedereen in zijn wijk een hele wooncarrière kan doormaken.
 
De PvdA roept op tot de bouw van een mix van woningen. Dat is in lijn met de door u vastgestelde Woonvisie.

Aan de ene kant vroeg de VVD of mensen zitten te wachten op kleine appartementen. Aan de andere kant hoor ik de zorgen van het CDA over het gebrek aan betaalbare starterswoningen. 

Er is behoefte aan een divers woningbouwprogramma en dat is ook precies wat u als raad met de Woonvisie hebt vastgesteld. Met een grote nadruk op betaalbaarheid en ook doorstroming en dynamiek op de woningmarkt zijn daarin belangrijk. 

Woningen voor jongeren, dat is ook precies het kader waarmee u ons op pad heeft gestuurd met de Woonvisie, zeg ik tegen het CDA
 
 Tenslotte voorzitter, heeft u het niet gehad over de Omgevingswet en ik denk dat dat een compliment is voor de ambtelijke organisatie. Het is vaak onzichtbaar en op de achtergrond maar hieraan is keihard gewerkt en dat is klasse.

Schaalsprong

Voorzitter, de afgelopen periode hebben we u meegenomen in onze ontwikkelstrategie en de inzet rondom de Schaalsprong. 

De PvdA geeft aan te hopen op een bijdrage van het Rijk en dat blijft ook onze inzet, om van de Schaalsprong ook een Kwaliteitssprong te maken, zoals ook 50PLUS zegt.
 
Motie
 
Tenslotte een reactie op de motie Ontwikkelingen nabij stadsgrenzen van Lokaal Sterk

Deze motie kunnen we omarmen.

De motie gaat over de oproep aan buurgemeenten om bij ontwikkelingen aan onze gemeentegrenzen de belanghebbenden tijdig te informeren. In het kader van regionale samenwerking zullen we de omliggende gemeentebesturen hiertoe verzoeken. 
Waarbij we benadrukken dat het gaat over ontwikkelingen aan de gemeentegrenzen die aanzienlijke gevolgen hebben voor onze inwoners. Waarbij de kring van betrokkenen mede afhankelijk is van de omvang van de ontwikkeling.

Daarnaast moet ik benadrukken dat een gemeente en een gemeenteraad natuurlijk eigenstandig besluiten kunnen nemen, maar dat het goed is om wel goed met elkaar én met inwoners te communiceren over gemeentegrensoverschrijdende ontwikkelingen. 
Dus, kort en goed: aan deze motie kunnen we als college uitvoering geven.
 
Tot zover voorzitter.