Hoe we dat waarmaken
Voor de woningbouw wordt ingezet op de versterking van de gouden driehoek, namelijk sociale huur, middendure huurwoningen en betaalbare koopwoningen. Dit zal de doorstroming bevorderen.
We bouwen in het centrum 10.000 nieuwe woningen. We bouwen af waar we aan begonnen zijn, van Suytkade, het Piet Blomplein en de Oranjekade tot Oostende. En we ontwikkelen het Stationsgebied én de nieuwe stadswijk Houtsdonk.
We versterken onze wijken. We willen meer gemengde wijken, waarin iedereen door elkaar woont. Oud en jong, met een dikke en met een minder dikke portemonnee. We gaan voor een inclusieve en leefbare wijken.
Er wordt rekening gehouden met voldoende huisvestingsplekken voor bijzondere doelgroepen en collectieve woonvormen, ook voor starters en senioren.
We bouwen meer appartementen, waarin je fijn ouder kunt worden. In lijn met de woon-welzijn-zorgvisie zetten we in op woon-zorg zones in iedere wijk, zodat iedereen in zijn wijk een hele wooncarrière kan doormaken. Zo komen ook eengezinswoningen vrij voor starters om een toekomst op te bouwen.
Veel kantoorpanden zijn getransformeerd naar woningen.
We bouwen duurzaam. Alle nieuwbouw is energieneutraal. Bouwers zeggen dat het kan. Goed voor het milieu en goed voor je portemonnee.
De gemeente Helmond gaat 10 miljoen investeren in meer woningen in de gemeente. De komende 4 jaar investeren we jaarlijks 2,5 miljoen in woningbouw, hiervoor hebben we een budget gereserveerd in de begroting. Dit investeren we op drie onderdelen: extra capaciteit, de ontwikkeling van sociale huurwoningen (zoals bij het Beugelsplein in het centrum en de Voorstadshalte in Mierlo-Hout) en 1,5 miljoen voor het lostrekken van bouwplannen (bijvoorbeeld het saneren van gronden, aanleggen van ontsluiting, aanleggen van openbare ruimte, fietsparkeervoorzieningen en ga zo maar door).
Er is zowel in nieuwe als oudere wijken geïnvesteerd. De wijkontwikkelingsplannen in Helmond-West, Annawijk, Leonardusbuurt en Helmond-Oost zijn doorgezet. Voor de wijk Helmond-Noord is een wijkontwikkelingsplan vastgesteld en voor Stiphout een gebiedsvisie. Ook de reconstructie van De Waart wordt uitgevoerd en er wordt geïnvesteerd in een multifunctioneel gebouw in Rijpelberg.
In het centrum is het Burgemeester Geukerspark aangelegd, het park bij de Watertoren wordt nu aangepakt, de Oude Aa is verder doorgetrokken en bij de inrichting van de openbare ruimte wordt rekening gehouden met een groene omgeving. Er wordt gebouwd aan een hoogstedelijke woon- en werkmilieus waar ruimte is voor iedereen.
De sport- en (be)leefcampus op De Braak is verder ontwikkeld en het nieuwe zwembad is geopend.
De Omgevingsvisie is vastgesteld waarbij duurzaamheid en gezondheid belangrijke uitgangspunten zijn.
Voor de bouw van nieuwe schoolgebouwen is extra geld gereserveerd en er wordt blijvend ingezet op laaggeletterdheid en leesbevordering.
Helmond blijft investeren in de doorontwikkeling van de Automotive Campus en nieuwe technieken.
De snelfietsroute richting Eindhoven is verder afgerond en in en rond Helmond worden meer (snel)fietsroutes aangelegd.