De leefbare stad

D66 Helmond heeft ambitieuze plannen om van onze stad een groenere en duurzamere plek te maken, zowel voor nu als voor de toekomst. Klimaatverandering is één van de grootste uitdagingen van onze tijd, en wij vinden dat de lokale politiek hierin een sleutelrol speelt. “Groen moet weer leuk worden”. 

Hoe we dat waarmaken

Dat maken we bijvoorbeeld waar met de aanplant van 500 bomen, de vergroening van het centrum (bijvoorbeeld via het terugbrengen van de Stadse Aa) en de herinrichting van Wijkpark Brouwhuis. Deze herinrichting maakt de wijk bovendien meer klimaatbestendig; een mooi voorbeeld van werkelijk integraal beleid!

Ook voor duurzaamheid geldt dat dit thema op vele terreinen doorwerkt. Zo willen we klimaatbestendig zijn in 2050. Dat wil zeggen: In Helmond maken we onze omgeving klaar voor een veranderend klimaat met extremer weer, zodat onze gemeente ook in de toekomst een fijne en gezonde plek blijft om te wonen, werken en recreëren.

Die jaren zijn nodig omdat we zoveel mogelijk ‘werk met werk’ maken: bij geplande werken doen we ook meteen aanpassingen die de openbare ruimte meer klimaatbestendig maken.

In 2035 willen we al klimaatneutraal zijn: dat gaat over de energievoorziening. De mogelijkheden voor collectieve duurzame energievoorzieningen zijn we volop aan het onderzoeken. We werken vanuit ‘Smart Synergie’ met de Stichting Bedrijventerreinen Helmond aan de circulaire economie: het delen van warmte en water. Hier gaan we de komende jaren mee verder. En dat geldt ook voor het verduurzamen en energiezuinig maken van ons eigen, gemeentelijk vastgoed.

Inwoners met een kleinere portemonnee helpen we bij het verduurzamen. Denk aan de ‘kierenjagers’ en andere hulp bij het verduurzamen van hun woning. Door financieel bij te springen en hen te ontzorgen. Een maatregel als de witgoedregeling helpt natuurlijk ook.