D66 kiest voor menselijkheid

In Helmond zijn we op dit moment bezig met de realisatie van een tweede opvanglocatie voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV’ers). Dat roept vragen op. Waarom hier? Waarom nu? 

Voor ons is het antwoord duidelijk. Wij geloven in een samenleving waarin iedereen meetelt, zeker de jongeren die hun land hebben moeten verlaten vanwege oorlog, geweld of armoede. Zij verdienen een veilige plek en de kans om weer kind te kunnen zijn. En dat begint bij een plek waar ze kunnen wonen, leren, groeien en herstellen.

Kleinschalige opvang voor 50 minderjarigen

De nieuwe opvang aan de Smalstraat is geen grootschalige opvang, maar een kleinschalige, goed begeleide locatie voor 50 jongeren. Dit wordt volledig geregeld en bekostigd door het COA.

Net als bij de bestaande opvang aan de Torenstraat zorgt het COA ook voor 24/7 begeleiding, in samenwerking met Stichting Nidos. De ervaringen daar zijn positief: jongeren gaan naar school, doen mee in de buurt en bouwen aan hun toekomst. Dat geeft vertrouwen.

We begrijpen dat er zorgen kunnen zijn en dat uitbreiding van opvang vragen oproept. Daarom vinden we het cruciaal dat omwonenden worden betrokken. Via klankbordgroepen en bewonersoverleggen zorgen we dat er ruimte is voor vragen, ideeën en zorgen. Want draagvlak ontstaat door dialoog.

Na opening blijft er structureel overleg met omwonenden, net zoals bij de andere locaties zoals aan de Torenstraat en de Mierloseweg. 

Helmond loopt achter op andere steden

D66 Helmond vindt het belangrijk dat we als stad onze verantwoordelijkheid nemen. De Spreidingswet vraagt van elke gemeente om bij te dragen aan de opvang van asielzoekers. Helmond loopt daarin nog achter.

Met deze tweede AMV-locatie zetten we een stap in de goede richting – op een manier die past bij onze stad: kleinschalig, zorgvuldig en in overleg met de buurt. Daarnaast wordt hiermee uitvoering gegeven aan het raadsbesluit van april 2023 over de aanpak opvang vluchtelingen. 

Verder heeft deze opvang geen gevolgen voor onze inspanningen om ook voor alle andere woningzoekenden een passende oplossing te vinden. Er wordt veel gebouwd in Helmond. Zo heeft de gemeente een lijst van 45 plannen vastgesteld voor reguliere woningbouw.

De minderjarige vluchtelingen krijgen ook géén voorrang op een gewone woning. In de opvanglocatie is het noodzakelijke aanwezig. Het is dus niet te vergelijken met een sociale huurwoning of een zelfstandige kamer. Ze krijgen er begeleiding en voorzieningen die passen bij hun situatie. 

Geen moeten, maar willen

Voor D66 is dit geen kwestie van moeten, maar van willen. Omdat we geloven in een samenleving waarin niemand wordt buitengesloten. Waar jongeren, waar ze ook vandaan komen, een kans krijgen om mee te doen.

Het gaat om kwetsbare jongeren die nergens anders heen kunnen. Kinderen en tieners die alleen zijn gevlucht uit oorlog en geweld, en die recht hebben op een veilige plek om op te groeien.

Helmond laat zien dat het kan: menselijk, verantwoordelijk en met oog voor elkaar. Daar staan wij voor.