Vrijdag 5 September, 15:00u organiseert D66 Helmond een thema-bijeenkomst over het basisinkomen.
Het basisinkomen wordt al vele eeuwen gepropageerd door o.a. Thomas More (1516), Bertrand Russell (1912), Milton Friedman (1962), James Tobin (1967), Richard Nixon (1969), Hans Wijers en Gerrit Zalm (1995) en Rutger Bregman (2014).
Van links tot rechts zijn er fervente voor- en tegenstanders van het basisinkomen. Voorstanders zien het als een simpel uit te voeren inkomensondersteuning die armoede kan uitbannen, arbeid beter laat lonen en goed is voor het algehele welzijn van mensen. Tegenstanders vrezen dat het leidt tot afname van de arbeidsparticipatie en betogen dat het onbetaalbaar is.
In Nederland is vooral als gevolg van de toeslagenaffaire een meerderheid van de kiezers voorstander van het basisinkomen. In de politiek is er algehele consensus over de noodzaak om de toeslagen af te schaffen, maar het basisinkomen is omstreden. Reden is vooral de enorme complexiteit van het huidige belasting- en sociale zekerheidsstelsel, waardoor het basisinkomen alleen stapsgewijs en over meerdere regeringsperiodes kan worden ingevoerd. Bij diverse politieke partijen wordt er over nagedacht en het afbouwen van de toeslag voor kinderopvang is een eerste stap. De komende jaren zal dit onderwerp op de agenda blijven.
Deze thema-middag wordt ingeleid door Emiel Althuis. Hij is politicoloog met een lange loopbaan in de financiële sector. Momenteel is hij actief bij D66 als voorzitter van de Thema-Afdeling Sociaal-Liberalisme en trekker van de werkgroep “Deel de Welvaart” (zie deeldewelvaart.nl). In dat kader werkt hij aan de promotie van het basisinkomen en geeft daarover presentaties, neemt deel aan discussies (ook buiten D66) en probeert het basisinkomen via de politiek ingevoerd te krijgen o.a. door gesprekken met Tweede Kamerleden.