Voorwoord door lijsttrekker Martijn Pijnenburg

Martijn Pijnenburg - Beeld: Anne Brassien

Harderwijk is een geweldige plek om te leven, te wonen en te werken. Met een heel eigen DNA, gevormd door mensen uit alle windstreken die er in de loop der tijd voet aan wal hebben gezet. Het is een stad in landelijk gebied, een progressieve haven in een van oudsher conservatieve streek.

Het is een thuis voor zo’n 50.000 Harderwijkers en Hierdenaren. En die progressieve haven is niet vanzelfsprekend, die moeten we met elkaar bewaken.

Acht jaar geleden

Acht jaar geleden begonnen we als D66 Harderwijk aan een nieuw politiek avontuur. We misten het typische D66-geluid in de Harderwijkse politiek en vonden als leden dat daar verandering in moest komen. We schreven een eerste programma, zochten kandidaten uit die onze kieslijst vormden, en zowaar… op 19 maart 2014 stemden de Harderwijkers twee D66’ers de raad in. Vier jaar later volgde onze derde zetel.

De afgelopen acht jaar zijn we enorm gegroeid en hebben we onze stempel kunnen drukken op belangrijke onderwerpen. We zijn Harderwijkers en Hierdenaren, hebben onze blik op de toekomst gericht, maar weten de (soms verborgen) historische schatten van Harderwijk te koesteren. We nemen onze taak serieus, voeren constructief oppositie maar durven zeker ook een vuist te maken. De vinger op de zere plek te leggen. We vertegenwoordigen inwoners en organisaties die door anderen niet of nauwelijks gehoord worden, komen op voor mensen met zorgen om de zorg.

In de bres

We snijden thema’s aan die anderen laten liggen. Sprongen in de bres voor ondernemers met de koopzondag, hebben ons opgeworpen voor een inclusief Sinterklaasfeest, durfden de steen in de vijver te gooien en voor het eerst een autoluwe binnenstad te benoemen. We gaven het uitgaansgebied een hoognodige metamorfose, riepen op om leegstaande winkels te veranderen in woningen en zorgden voor eerlijke tarieven voor dagbesteding.

We zijn creatief in onze oplossingen, kijken over grenzen heen om de woningnood het hoofd te bieden. Toen duurzaamheid nog geen modeverschijnsel was, kwamen we met concrete plannen om de stad klaar te maken voor de toekomst. Van onszelf en onze (klein)kinderen.

“Met dit programma in de hand zal onze fractie de komende jaren het progressieve D66-geluid in de Harderwijker gemeenteraad laten horen.”

Martijn Pijnenburg, lijsttrekker D66 Harderwijk-Hierden

Laat iedereen vrij, maar niemand vallen

Als D66 blijven we de komende jaren keihard werken voor Harderwijkers en Hierdenaren. Met dit programma gaan we voor een fris stadsbestuur, dat open, eerlijk en transparant leiding geeft aan veranderingen. Blijven we woningen bouwen, op creatieve manieren en verrassende plekken. Tonen we ambitie en ondernemen we actie om onze stad sneller te verduurzamen. En zorgen we dat ieder kind opgroeit met gelijke kansen.

Met dit programma in de hand zal onze fractie de komende jaren het progressieve D66-geluid in de Harderwijker gemeenteraad laten horen. Wij kiezen voor een stad waar we iedereen vrij laten, maar niemand laten vallen. Jij ook?

Martijn Pijnenburg
Lijsttrekker D66 Harderwijk-Hierden