Martijn Pijnenburg

Martijn Pijnenburg - Beeld: Anne Brassien

Sinds 2 juni 2022 is Martijn Pijnenburg wethouder van Harderwijk met een échte D66-portefeuille met thema’s als economie, duurzaamheid, kunst&cultuur en diversiteit en toegankelijkheid. Martijn Pijnenburg is met zijn 34 jaar de jongste Harderwijkse wethouder die de gemeente ooit gehad heeft. Voor D66 Harderwijk-Hierden is het de eerste wethouder ooit.

Maak kennis met Martijn

  • 37 jaar
  • Harderwijk
  • Harderwijk, Drielanden
  • Hij/hem

Harderwijk, de stad waar ik geboren en getogen ben. Ik ben in hart en nieren Harderwieker. Al acht jaar heb ik als lid van onze gemeenteraad mogen bouwen aan het vergroenen van de stad, de realisatie van voldoende woningen en de vrijheid om jezelf te zijn. Mijn ideeën en energie zijn nog lang niet op. Als historicus ben ik verliefd geworden op de prachtige geschiedenis van deze stad, als politicus ga ik voor een schitterende toekomst.

Als bewoner van de binnenstad zag ik wat een drama het verkeer in die oude Middeleeuwse binnenstad steeds weer is. Vrachtwagens die zich door de oude straten wurmen, bezoekers van de stad die weigeren honderd meter te lopen maar met hun auto tot voor de deur van de winkel willen komen. Het is niet meer van deze tijd. Ik wil me blijven opwerpen voor goed wonen en recreëren in de binnenstad, voor iedereen. Dat betekent dat we toe moeten werken naar een autoluwe binnenstad.

Dat ik in de binnenstad kon komen wonen, was een klein wondertje. Met een starterslening van de gemeente kon ik als single een eerste eigen woning kopen in de binnenstad van Harderwijk. Wat een geluk heb ik gehad. Inmiddels zie ik in mijn vriendenkring van heel dichtbij hoe anderen steeds weer misgrijpen. Meerdere bezichtigingen per week hebben maar steeds teleurgesteld worden. Helemaal singles zijn bijna kansloos op de woningmarkt. Het is niet meer van deze tijd om er vanuit te gaan dat mensen op hun 20e trouwen en een gezin stichten, maar onze woningmarkt is er nog teveel op ingericht. Daar moet echt wat aan veranderen!

Ik wil graag door met mijn werk, met ons werk, want het is nog lang niet klaar. Ik wil mijn steentje bijdragen om mensen aan een passende woning te helpen, het klimaat te verbeteren, het verkeer veiliger en groener te maken en ons prachtige erfgoed veilig te stellen voor de volgende generaties.

D66 is de partij die waarmaakt waar ik voor sta, door verantwoordelijkheid te durven nemen. Klimaat, drugs, LHBTI-rechten, euthanasie, abortus, pensioen verhogen: overal liepen we voorop. En ik ben er trots op.

Hier in Harderwijk doen we dat ook. We snijden thema’s aan die niemand durft te benoemen. Maar buiten de politiek zijn we vooral een ontzettend gezellige club mensen, jong en oud gemixt, allemaal op een eigen manier gedreven om verandering te brengen. Een club die weet wat hard werken is, maar ook zeker successen kan vieren.

Welke kansen zie jij voor Harderwijk?

Ik zie er veel, maar waar ik me echt sterk voor wil maken is dat we de komende jaren helemaal anders moeten gaan denken over verkeer in de stad. De voetganger en fiets echt op 1, OV op 2 en dan pas kijken wat we met auto’s willen. Niet alleen in de binnenstad, ook erbuiten. Het automatisme om de auto voor elke scheet te pakken moet uit ons systeem.

Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?

  • De auto niet langer op 1
  • Meer en sneller verduurzamen
  • Een plan voor de toekomst van onze binnenstad

Lievelingsplek in Harderwijk?

#1 Strandeiland, #2 De Essenburgh, #3 Crescentpark
Het Strandeiland omdat je je er echt vrij voelt en het mooiste uitzicht hebt op de oude binnenstad. Met de Essenburgh heb ik een heel bijzondere band door mijn jarenlange onderzoek en boek. En in het Crescentpark kom ik het meest. Ook hier ben je vrij, het is er groen en ligt voor mij sinds een jaar het dichtste bij.

Wat doe je graag in je vrije tijd?

Niets. De laatste jaren was mijn agenda overvol. Elk moment vulde ik met een nieuwe afspraak. Dat was ongezond. Sinds vorig jaar heb ik meer rust in mijn lijf. Ik geniet ervan om een dag niets te doen: een boek lezen, een lange ronde met de hond, lang koken of weer eens wat televisie inhalen.

Veel minder dan ik zou willen. Ik ben begin september bij Struinen in de Tuinen geweest en onlangs in het vernieuwde Stadsmuseum, al voor de derde keer. En ik stond 2 oktober vooraan bij Gerard Joling op het Harderwijkse Oktoberfest. De komende tijd gaan we wat meer weg met de Museumkaart. En ik heb voor het komende half jaar weer wat meer concerttickets durven kopen: Curtis Harding in Paradiso, Donnie in de Afas en Elton John in het Gelredome.