Werk, inkomen en economie
D66 zet de komende jaren stevig in op Harderwijk als stad met ambitie en wil de stad de komende jaren nog aantrekkelijker maken voor met name startende en innovatieve ondernemers. D66 ziet kansen om de binnenstad tot bloei te laten komen en staat voor vrijheid van ondernemers, iedere dag van de week.
- Start ups Harderwijk is een ondernemende stad. Daarbij horen uiteraard ook nieuwe en jonge ondernemers die alle ruimte moeten krijgen om te groeien. D66 pleit ervoor om het deze nieuwe ondernemers zo aantrekkelijk te maken om te ondernemen middels startersleningen via een revolverend fonds: de eerdere lening stroomt terug, waardoor een nieuwe ondernemer geholpen kan worden.
- Talent behouden Zowel voor MBO’ers als voor HBO- of universitair geschoolden geldt dat zij zich pas in onze gemeente vestigen, wanneer zij een gezin willen stichten. Door een aantrekkelijk woon- en baanaanbod wil D66 talent sneller laten terugkeren op de lokale arbeidsmarkt. Het aanbod van MBO-opleidingen en de lokale arbeidsmarkt worden beter op elkaar aangesloten.
- Innovatie D66 wil nog meer inzetten op innovatie. De Harderwijkse infrastructuur leent zich er uitermate goed voor. Er moet meer samenwerking komen tussen onderwijsinstellingen en ondernemers. Vakmensen zijn de motor van onze regionale economie. Door het (V)MBO te koppelen aan bedrijven wordt een vraaggericht aanbod gecreëerd waar de hele regio profijt van heeft.
- Detailhandel De Harderwijkse detailhandel heeft een zware klap gehad van de corona-pandemie en het jarenlang uitblijven van een gemeentelijke visie. In de detailhandel is een groot aantal veranderingen gaande. Veel regels zijn echter nog gebaseerd op vroeger tijden. Daarom wil D66 dat de detailhandel veel vrijer kan handelen. Ook op het gebied van nieuwe detailhandeltrends, zoals blurring en blending, wordt Harderwijk een proeftuin. De detailhandel krijgt de impuls die de sector zo hard verdient.
- Koopzondag D66 legt de verantwoordelijkheid bij ondernemers. Zij weten het beste waar zij behoefte aan hebben. Data die vooraf worden gepland, werken niet altijd. Je moet kunnen inspringen op de veranderende actualiteit, dat hebben we de afgelopen jaren wel gezien. Laat de ondernemers zelf in overleg gaan over de mogelijkheden en leg geen beperkingen meer op vanuit de gemeente.
- Flexibele bestemmingsplannen Er zijn veel bouwplannen, maar we hebben ook te maken met veel leegstand in Harderwijk. D66 Harderwijk Hierden wil dat aanpakken door meer te investeren in de plaatsen die nu leegstaan. Middels flexibele bestemmingsplannen, al dan niet tijdelijk, kan er een andere invulling voor een ruimte gevonden worden. Hiermee pakken we de leegstand aan én gaan we efficiënter met de ruimte om. Het gaat niet alleen om leegstand in de binnenstad, maar ook in andere gebieden van Harderwijk en Hierden.
- Faciliteer flexibele projecten De tijden van 1 baan voor de komende 40 jaar liggen alweer ver achter ons. Mensen werken vaker in groepsvorm of op projectbasis. Daarvoor zijn tijdelijke locaties nodig. In Harderwijk is er veel leegstand van winkelpanden en zijn ook niet alle kantoorpanden gevuld. Door te faciliteren creëert de gemeente meer banen en meer kans op nieuwe partijen die zich voorheen niet in Harderwijk vestigden.
- Ondernemersloket De gemeente ondersteunt ondernemers bij het verkrijgen van vergunningen, in plaats van achteraf te handhaven. Hiervoor wordt een ondernemersloket geopend, waar alle regels en vergunningen rondom opstarten van een bedrijf of evenement duidelijk in beeld zijn.
- Vergunningsaanvragen eenvoudiger Het aanvragen van een vergunning moet zijn doel niet voorbij schieten. Een vergunningsaanvraag moet snel en duidelijk verlopen. Dat werkt positief uit voor zowel aanvrager als gemeente.
- Lelystad Airport Tijden zijn veranderd. D66 ziet geen heil in de opening van Lelystad Airport. Eventuele economische kansen voor bedrijventerrein Lorentz wegen niet op tegen de kosten voor milieu en klimaat.