Een veilig gevoel op straat
Hoe veilig je je voelt in je dagelijks leven in Harderwijk en Hierden wordt voor het grootste deel bepaald door de situatie in je eigen huis, straat en buurt. Slechte verlichting, rommel en ongewenst gedrag dragen bij aan een minder veilig gevoel. Je voelt je veiliger als je goed op je plek bent in je eigen buurt. Sociale verbondenheid is daarvoor ontzettend belangrijk. Gevoelens van onrust en onveiligheid worden serieus genomen, maar angst mag niet de enige leidende factor zijn in het maken van veiligheidsbeleid. D66 kiest voor effectieve maatregelen in plaats van schijnveiligheid.
- Veilig in eigen huis Geweld achter de voordeur verdient prioriteit. Er zijn jaarlijks zo’n 250 meldingen van huiselijk geweld in Harderwijk: het topje van de ijsberg. Het snel en goed opvangen van slachtoffers is belangrijk en moet prioriteit zijn van de gemeente en partners vanuit de zorg, onderwijs, woningcorporaties en politie. Codewoorden waarmee geweld achter de voordeur gemeld kan worden bij bijvoorbeeld apotheken worden gemeengoed.
- Eerste aanspreekpunt De wijkagent en BOA’s zijn zichtbaar in de wijk en zowel fysiek als digitaal benaderbaar. Zij zijn het eerste aanspreekpunt voor inwoners en organisaties als het gaat om veiligheid.
- Wijkschouwen Via wijkschouwen wordt de leefbaarheid in de wijken nauwkeurig in kaart gebracht. De wijkmanagers zijn daarnaast goed bereikbaar voor problemen die direct praktische oplossingen nodig hebben.
- Preventie Jongeren worden op het rechte pad gehouden. Maatschappelijke organisaties als Talenthouse Harderwijk hebben daarin een heel belangrijke rol. Hun werk wordt gewaardeerd en waar mogelijk uitgebreid.
- Intimidatie Bijzondere aandacht verdient de intimidatie van vrouwen. Het is onacceptabel dat veel vrouwen te maken krijgen met intimidatie op straat. Hiervoor wordt een bestrijdingsplan gemaakt door gemeente en maatschappelijke organisaties.