Warmtestrategie

Zwolle wil vooroplopen in de energietransitie – een ambitie die D66 van harte ondersteunt. De nieuwe warmtestrategie biedt hiervoor een sterke basis, maar vraagt ook om een gemeente die haar regierol stevig oppakt. Ons burgerlid Waldemar pleit voor een slimme, samenhangende aanpak van isolatie en duurzame opwek, vooral op plekken waar verduurzaming complex is. Ook vraagt hij aandacht voor geothermie als een essentieel onderdeel van de warmtetransitie en benadrukt de waarde van inwonersinitiatieven. Want alleen samen maken we Zwolle klaar voor een duurzame toekomst.

Hieronder leest u zijn bijdrage aan het debat.

Voorop lopen

Zwolle wil voorop lopen in de energietransitie, en dat ondersteunen wij. En voorop lopen betekent ook dat we duidelijk moeten zijn over keuzes en consequenties. Deze warmtestrategie geeft daar dat D66 betreft goed invulling aan. Vandaag ga ik in op de regierol van de gemeente en de strategische uitgangspunten.

Duidelijke regie

De Warmtestrategie benadrukt dat de gemeente een regierol vervult die passend is bij de situatie, variërend van faciliteren tot sturen op doelen. En dat begrijpen we, want geen enkele situatie is hetzelfde. Tegelijkertijd lazen we vorig jaar in de quickscan van AEF (naar de haalbaarheid van de Zwolse klimaatdoelen) dat er meer sturing nodig is als Zwolle haar energietransitie wil versnellen. Daarom vraag ik aan het college: hoe zorgen we ervoor dat de gemeente, waar nodig, de juiste balans vindt tussen faciliteren en sturen?  

Wij vinden dat de gemeente duidelijker kan maken hoe zij deze rol invult. Want het speelveld is complex. En dat vraagt om een overheid die helder is en kaders stelt.

Samenhang tussen opwek en isolatie

Over de strategische uitgangspunten: een duurzame en toekomstbestendige warmtevoorziening vraagt om een slimme samenhang tussen opwek en isolatie. Vooral in gebieden zoals de binnenstad, waar verduurzaming door beperkte ruimte en monumentale gebouwen ingewikkeld is. Hier kunnen in het bijzonder gerichte isolatiemaatregelen de energievraag verlagen. Door hierop in te zetten, kunnen we de afhankelijkheid van gas – welk type dan ook – aanzienlijk verminderen. En zeker op plekken waar de hybride systemen nodig zijn is die samenhang essentieel. Daarom geven wij het college graag mee dat wij op zoek zijn naar de samenhang tussen opwek en isolatie.

Geothermie

Ik zei het al – de warmtetransitie vraagt om een gemeente die haar regierol daadkrachtig en oplossingsgericht oppakt. Met betrekking tot opwek vraagt dat in de ogen van D66 om een regisserende rol. We lezen wel iets over de haalbaarheid van hybride systemen bij het uitgangspunt ‘alternatieven voor aardgas’, maar we lezen niks over geothermie. En dat is toch wel het leidend voorwerp van de warmtetransitie in Zwolle. Kan de wethouder aangeven hoe het geothermie project zich verhoudt tot de warmtestrategie, gezien de recente ontwikkelingen?

Inwonersinitiatieven

Tot slot, de vorige keer was er onduidelijkheid over de rol van inwonersinitiatieven binnen het warmteprogramma. Ik zie dat dit nu duidelijk verwerkt zit in de tekst. Complimenten daarvoor. En mijn fractie kijkt uit naar de vervolgstappen in het vormgeven van het Warmteprogramma. Zodat we écht concreet kunnen worden.