Oswald van Dam

Beeld: Oswald van Dam

De wereld verandert en Zwolle groeit. Dat geeft veel uitdagingen. Uitdagingen op het gebied van de groei van de stad en hoe we daar vorm aan geven. Uitdagingen op
het gebied van duurzaamheid. Uitdagingen op het gebied van de energietransitie. Uitdagingen op het gebied van wonen.
Ik wil me als Zwollenaar en vader inzetten om het Zwolle van morgen nog mooier, beter en eerlijker te maken.
Daarom stel ik mij kandidaat voor de gemeenteraad.

  • 49 jaar
  • Meppel
  • Zwolle
  • Hij/hem

Mijn voorouders woonden al tien generaties in Zwolle(rkerspel). Als boer, veerbaas, caféhouder. Hun Zwolle bestaat niet meer, want Zwolle verandert. De laatste jaren zien we die verandering versnellen. Veel dingen gaan goed en worden beter. Toch moet de gemeente de juiste keuzes blijven maken. Ooit maakte Zwolle bijna de keuze een snelweg aan te leggen door de binnenstad. Gelukkig ging dat niet door, maar voor dergelijke keuzes staan we nu weer. Hoe blijven we een gezonde stad, waar je de fiets pakt? Hoe behouden we het groen en de natuur die van Zwolle zo’n aangename stad maken? Hoe zorgen we dat iedereen mee kan doen en niet alleen rekening wordt gehouden met de gevestigde belangen?

Lievelingsplek in je gemeente (en waarom?)

Het nieuwe station. Zwolle is geen eiland, maar bestaat bij de gratie van de regio, het land en de wereld. Op het station komt dat samen. We moeten het samen doen. Samen maken we er wat moois van.

Welke kansen zie jij voor je gemeente?

Zwolle gaat de komende jaren verder groeien. Dat biedt kansen om als stad te veranderen. Meer dynamiek en creativiteit. Maar ook ontspanning, genieten van het groen, de ruimte en de natuur en, als contrast, de drukte en dynamiek van de binnenstad.

Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?

  • Meer sport en bewegen in de openbare ruimte. Het sportaanbod kan en moet meebewegen met de behoefte van Zwollenaren.
  • Zuinig op groen en ruimte, stedelijke binnenstad. De groei van Zwolle biedt kansen en bedreigingen. Nu de juiste keuze maken is van groot belang voor de toekomst.
  • Meer rekening houden met de outsider. De wereld verandert, maar veel structuren zijn nog ingericht op de gevestigde belangen. Ook de outsider moet een stem krijgen om mee te doen.

Wat betekent D66 voor jou?

Er mag worden nagedacht. Dat we iets altijd al zo hebben gedaan is geen goede reden om er mee door te gaan. Bestaande belangen vormen te vaak een belemmering op weg naar een verbetering. D66 staat open voor radicale vernieuwing om maatschappelijke en culturele problemen op te lossen. Met daarbij oog voor degene die niet wordt gehoord of niet wordt gezien.