Bijdrage debat startnotitie Singel van Zwolle

Bij de maidenspeech van ons burgerlid Frank Wiertz sprak hij over de startnotitie die een visie geeft op een nieuwe inrichting van de Singel van Zwolle. Als D66 zien we de potentie van de Singel, maar Frank sprak zich ook uit over verwachtingenmanagement: de visie en de realiteit moeten niet te ver uit elkaar komen te staan.

Hieronder leest u zijn bijdrage.

De Singel

Dank dat ik namens D66 iets mag zeggen over de startnotitie om te
komen tot een visie op de Singel van Zwolle.

Opgegroeid in de Zwolse binnenstad, hier aan de overkant, in de
Sassenstraat, is die singel mij zeer dierbaar. Zwolle zonder de
stadsgracht, zonder de singel is in de verste verte niet voor te stellen.
Beiden dragen heel erg bij aan het karakter van de stad.

Zwolle is qua inwoneraantal in ca 60 jaar bijna verdubbeld tot de meer dan 133.000 die er nu wonen. Dat heeft ook consequenties voor het centrum. Dat is gegroeid over de stadsgracht heen. De Diezerpoort, Assendorp en de Kamperpoort zijn gevoelsmatig steeds meer aan de oude binnenstad gekoppeld. Dat is geleidelijk gegaan, maar het noodzaakt nu inderdaad wel dat we goed nadenken hoe we de interactie tussen het historische centrum en de ring daarom heen willen vormgeven, beseffend dat vervolgens de Singel daarin een cruciale rol speelt.

Voorzitter, graag wil ik bij drie aspecten stil staan, het proces, de
participatie en de financiën.

Het proces

De opbouw tot op heden lijkt logisch, vanuit een brede blik steeds meer inzoomen, van omgevingsvisie naar ontwikkelprogramma en dan de uitvoeringsagenda.

Toch lijkt het hier voor de Singel te wringen. De visievorming over de
Singel heeft een plek gekregen in de uitvoeringsagenda. Maar naar ons idee gaat visievorming vooraf aan uitvoering. Ten dele vindt uitvoering van Singelonderdelen nu al plaats. Dat pleit ervoor om die visievorming als de wiedeweerga op te pakken, maar wees daarbij ook helder. De raad heeft via de Omgevingsvisie en het Ontwikkelprogramma een aantal uitgangspunten voor die visievorming in feite vastgesteld. En met die uitgangspunten, zou er toch snel een conceptvisie moeten kunnen komen. Het meest complexe zit hem in het gegeven dat een paar Singelprojecten qua uitvoering al gestart zijn én dat de integratie met een aantal andere projecten nog moet plaatsvinden en dan denk ik o.a. aan
Noorderkwartier, Roelenkwartier en Willemsknoop. Dit kan spanning
gaan opleveren.

Hoe denkt het college dat te voorkomen? Immers, de belangen
tussen die verschillende projecten en de Singel hoeven niet te
sporen.

Participatie

Dan de participatie. Waar is die op gericht? Kan het college meer informatie geven over dat participatietraject, inclusief de waarde van de reeds vastgestelde uitgangspunten, en wanneer de concept-visie er moet liggen?

Voorzitter, de entree naar het centrum vanaf het Station is geweldig fraai geworden. Wat D66 betreft mag de sfeer van de Stationsweg en de Potgietersingel vaker terugkeren aan de Singel. Dat op die manier de Singel uitgroeit naar een locatie van rust en ruimte in een verder
hectische binnenstad. Autoluw, veel meer ruimte voor fiets en wandelaar, veel groen, bomen dus lommerrijk, ruimte voor stalletjes, spelen etc.

Financiën

Voorzitter, naast een zeker enthousiasme hebben wij ook zorgen. Wij
lezen dat er 15 miljoen beschikbaar is, waarvan al 4 miljoen naar de Kop van Assendorperstraat gaat. Daarna wordt het kriptisch. Er is een
koppeling of overlap met andere gemeentelijke en private gebiedsontwikkelings- en beheersprojecten. Die moeten een deel van de kosten gaan dragen. Over hoeveel hebben we het dan ongeveer?

Uiteindelijk zal er ook naar de mogelijkheden van de SIA gekeken
worden. Is dat realistisch? Liggen daar niet al heel veel claims?

Visie en realiteit

Voorzitter, afrondend, wij zien de potentie en mogelijkheden van de
Singel en kijken uit naar de uitwerking van die visie, maar wij hebben ook zorgen over mogelijk te veel opgeklopte verwachtingen. Kortom, wat gaat het college doen om visie en realiteit niet te veel met elkaar uit de pas te laten lopen?