Schriftelijke vragen: mogelijk verlenging beleidsplan schulddienstverlening

Uit signalen is vernomen dat het college van plan is om het huidige beleidsplan schulddienstverlening met een jaar te verlengen. Juist in deze tijd van toenemende bestaansonzekerheid, en met signalen over mogelijke plekken voor verbetering van het huidige beleidsplan, wil D66 echter dit beleidsplan graag snel herzien. Daarom heeft onze fractievoorzitter en raadslid Marco, samen met de PvdA en de SP, hier schriftelijke vragen over gesteld aan het college.

Hieronder kan u de vragen terug vinden.

Op dit moment heeft naar schatting 7% van de Zwolse inwoners (ruim 4.300 personen) problematische schulden. Een problematische schuldsituatie is de situatie waarin te voorzien is dat iemand zijn of haar schulden niet zal kunnen blijven afbetalen of is gestopt met afbetalen. In ieder geval een situatie waarin niet binnen 36 maanden alle openstaande vorderingen betaald kunnen worden (met een betalingsregeling).

En in een tijd waarin bestaansonzekerheid op de loer ligt (door oplopende prijzen, oorlog, etc.) is een vangnet als schulddienstverlening van groot belang. Het aantal mensen dat in Zwolle gebruik maakt van schulddienstverlening is echter veel lager dan het aantal mensen dat naar schatting problematische schulden heeft. Uit technische vragen blijkt dat de afgelopen vijf jaar ca. 1.800 aanvragen voor schulddienstverlening bij de gemeente Zwolle zijn binnengekomen. Niet alle aanvragen leiden ook tot ondersteuning en in voorkomende gevallen wordt de ondersteuning ook vroegtijdig afgebroken. Bijvoorbeeld doordat een cliënt het niet eens is met de aanpak.

Uit technische vragen blijkt verder dat de gemeente in de top 3 van schuldeisers staat en dat inwoners niet altijd tevreden zijn over de afhandeling van de aanvragen. Er lijkt veelal sprake te zijn van systemische oplossingen, waarbij maar beperkte ruimte lijkt voor maatwerkoplossingen. Dit laatste lijkt daarmee op een ongewenste uitwerking van goedbedoeld beleid en wordt ook beschreven in het onlangs verschenen rapport ‘blind voor mens en recht’ van de fraudecommissie.

Het Zwolse beleidsplan schulddienstverlening heeft een looptijd tot 2025 en zal in 2024 moeten worden herijkt. In dat kader hebben de fracties van D66, PvdA en SP voorbereidende technische vragen gesteld en is op initiatief van de VVD een rondetafelgesprek door de raad aangenomen over het onderwerp vroegsignalering en preventie in relatie tot het aflopende beleidsplan.

Echter, via verschillende kanalen vernemen wij dat het college voornemens is het beleidsplan met een jaar te verlengen. Met oog op bovengenoemde punten hebben de fracties van D66, PvdA en SP
de volgende vragen:

  • Is het college het met indiende partijen eens dat we alles op alles moeten doen om het aantal mensen met schulden tot een minimum te beperken en zo goed mogelijk moeten ondersteunen om uit de schulden te komen?
  • Herkent het college de signalen dat maatwerkoplossingen moeilijk mogelijk zijn binnen de Zwolse schulddienstverlening?
  • Klopt het dat het college voornemens is het beleidsplan schulddienstverlening met een jaar te verlengen?
  • Zo ja, wat is de reden voor deze voorgenomen verlening van het beleidsplan?
  • Hoe zit de planning voor de realisatie van het nieuwe beleidsplan er dan uit?
  • Op welke wijze wordt de raad en worden interne- en externe partners en stakeholders bij de realisatie van het nieuwe beleidsplan betrokken?