Afgelopen vrijdag bij het debat over de Perspectiefnota was de lijn van de bijdrage van D66 dat het niet meer en groter, maar anders en beter moet. Logischerwijs vertaald dat zich ook door in de ruimtelijke opgaven. En met dat uitgangspunt en de vraag ‘wat voor stad willen we zijn’, hebben wij het Ruimtelijk Toekomstperspectief gelezen en beoordeeld.
De conclusie is voor ons snel gemaakt. Met de uitwerking van het Ruimtelijk Toekomstperspectief is D66 ronduit tevreden. Voor D66 staan de juiste punten centraal. Het is een gebalanceerd en samenhangend ontwikkelperspectief om de stad kwalitatief te laten groeien en klaar te maken voor de toekomst, vanuit- en rekening houdend mét de bouwstenen die zo kenmerkend zijn voor Zwolle, in een bloeiende, sterke regio. Vanuit Zwolse maat van betrokkenheid, saamhorigheid en ontmoeting komen groen, wonen, werk en voorzieningen samen in en om een compacte stad. Ik loop graag de diverse bouwstenen met u door.
Ruimtelijk Toekomstperspectief
D66 is tevreden met het Ruimtelijk Toekomstperspectief voor Zwolle. In plaats van meer en groter, willen we vooral anders en beter. Bij het debat keek onze fractievoorzitter Marco naar wat voor stad we willen zijn: groen, compact en klaar voor de toekomst. Hij ziet in dit plan een sterke basis om samen verder te bouwen aan de toekomst van Zwolle.
Lees hieronder zijn bijdrage aan het debat.
Groen-blauw
Ik begin bij groen-blauw. Door het principe ‘water en bodem sturend’ als uitgangspunt te nemen en iedere druppel op te vangen waar hij valt, werken we mét natuur en water samen en erkennen we dat de toekomst minder maakbaar is dan we altijd hebben gedacht. Niet meer keringen en gemalen, maar anders; water de ruimte geven en van daaruit circulair, klimaatneutraal en natuurvriendelijk ontwikkelen. Essentieel gezien de ligging van de stad in de kwetsbare IJsseldelta. En een prachtige kans om twee grote nieuwe stadsparken en de stadsrivier te realiseren.
Wonen
Ten aanzien van wonen begeleiden we de groei van de stad door het uitgangspunt ‘nieuw versterkt bestaand’. Zo vergroten we de kracht van de stad en gaan we optimaal om met schaarse ruimte. Door de stadsranden te versterken en nieuwe woonmilieus toe te voegen. Én door sterk te blijven inbreiden. Goed voor het versterken van bestaande wijken en voorzieningen. Waarbij we wat D66 betreft niet meer van dezelfde typen grondgebonden eengezinswoningen bouwen – waar er de komende decennia enorm veel van vrijkomen – maar door ander aanbod: door te investeren in stedelijke woontypes voor senioren in eigen wijk en betaalbaar aanbod voor studenten, talenten en starters.
Enige kritische noot: hoe versterken wij de voorzieningen van Berkum als de Nieuwe Vecht mogelijk een harde scheiding gaat vormen tussen de bestaande wijk en Vechtrand? Graag een reactie van de wethouder hierop.
Economie
Voor de bouwsteen economie zien we dus sterke verbinding met woonaanbod en voorzieningen. Niet alleen in Zwolle, maar in de hele regio. Doen we dat goed, dan ontstaat er meer balans ontstaat tussen wonen en werken en kunnen we ook het aantal reisbewegingen terugdringen. En door aanvullende ook het cultureel aanbod te versterken binden we studenten en talenten aan de stad, jagen we innovatie aan en faciliteren we een toekomstbestendige economie met voldoende mensen op een inclusieve arbeidsmarkt.
En dat een andere circulaire economie ruimte kost begrijpen we. Daarom is D66 van mening dat we kritischer moeten zijn op eendimensionaal denken bij bedrijven(terreinen). Want door te schuiven, aanbod te clusteren en hoger te denken creëren we extra ruimte. D66 ziet graag in de Ontwerp Omgevingsvisie terug dat er meer wordt gestuurd op intensivering als randvoorwaarde voor uitbreiding. Graag een reactie van het college op onze vraag.
Mobiliteit
Ten aanzien van mobiliteit gaat de toename van het aantal inwoners en banen, in Zwolle en de regio, hoe dan ook zorgen voor meer verkeer. Daarom vinden wij het verstandig niet te streven naar meer privé mobiliteit dat ons zo dicht mogelijk tot de voordeur van onze woningen, werk of winkels brengt. Want dat leidt tot meer files, slechtere bereikbaarheid en een nog grotere claim op de schaarse openbare ruimte. D66 is dan ook groot voorstander van het geschetste (en reeds ingezette) anders: meer collectieve vormen van mobiliteit vanuit het STOMP principe. Niet vanuit een ambitie om iedereen uit zijn auto te jagen, maar om hier anders mee om te gaan. Dat betekent dat we de ring van Zwolle versterken, een station in Zwolle Zuid moeten realiseren en doorgaan met de realisatie van de mobiliteitshubs. De drukke en versteende plekken pakken we aan vanuit het perspectief van voetgangers en fietsers zodat de (binnen)stad bereikbaar blijft, onze kinderen veilig naar school kunnen fietsen en de openbare ruimte voor iedereen veiliger en prettiger wordt. Met uitzondering van mensen met een mobiliteitsbeperking vragen we daarom iets verder te lopen naar een bestemming. De kwaliteit van de stad gaat dat zeker compenseren!
Met betrekking tot mobiliteit zit onze zorg bij de Ceintuurbaan. Kunnen we, met oog op alle ontwikkelingen in de directie omgeving, de verwachte toename van verkeer en de wens om de Ceintuurbaanzone aan te sluiten op de stad de Ceintuurbaan wel afschalen en onaangepast laten? Graag ook hier een reactie van het college.
Energie
De laatste bouwsteen, energie, is een essentiële. Willen we de groei namelijk überhaupt kunnen faciliteren en onze voeten drooghouden, dan moeten we op een andere manier omgaan met onze energie. Want wat de gevolgen zijn van meer en doorgaan op dezelfde fossiele voet hoeft geen nadere duiding. Anders betekent het stroomnet uitbreiden, minder verbruiken door verduurzaming en meer duurzaam opwekken. Bij voorkeur lokaal en tot op wijkniveau met elkaar verbonden, zoals met de energiehub op Hessenpoort. Wat ons betreft gaan we die mogelijkheden snel verder uitrollen. Maar alles bij elkaar richten we ons op de juiste instrumenten om klaar te raken voor de toekomst.
Tot slot. D66 is zoals gezegd ronduit tevreden en kijkt – in algemene zin – ook tevreden terug op het participatieproces. Het RTP doet recht aan de stem van de stad. Er is geluisterd naar inwoners, ondernemers én experts, in diverse rondes. We horen en begrijpen de zorgen en onzekerheid van inwoners, zeker als het gaat om aanpassingen in de directe leefomgeving, maar tegelijkertijd is er de realiteit van de woningnood en de veranderende stad. Voor D66 biedt voorliggend RTP een wenkend perspectief dat Zwolle in samenwerking met de natuur én de regio in haar kracht zet en zo met vertrouwen koers zet richting de toekomst.