Hema appeltaart of een Sachertorte?
Voorzitter, toen de raad begin juni vergaderde over de eventvoorziening kopte de Stentor: ‘kiest Zwolle voor een Hema appeltaart of een Sachertorte’. Voor wie het niet weet: een Sachertorte is een taart uit Wenen, bestaande uit chocoladecake, gevuld met abrikozenmarmelade en is bedekt met een dikke laag chocoladeglazuur. Verpakt in een houten kistje gaat het de hele wereld over. Een beetje Sachertorte kost al gauw € 100,- en daarmee is het een exclusief taartje. De Hema appeltaart daarentegen is een taart van tarwebloem en ei, appels, rozijnen en kaneel, kost € 12,- en kan in een kartonnen doos worden opgehaald.
De vergelijking tussen de taarten en de evenementenvoorziening is veelzeggend, maar ook risicovol. Veelzeggend omdat we, gemeenteraad en college, traditioneel hoge eisen en ambities stellen aan ál onze plannen. Risicovol, omdat hoge eisen en ambities verwachtingen wekken, onze plannen duur maken, de ambtelijke organisatie onder druk zet en er bij stapeling van ambities risico is op vertraging of uitstel. Maar ook omdat met de tegenstelling wordt gesuggereerd dat wordt gekozen tussen een lage- of een hoge standaard en tussen minder krijgen dan het goeds dat we hadden.
Niets is alleen minder waar. Want de Hema appeltaart is een prima taart. Gemaakt van goede ingrediënten. Smakelijk, betaalbaar en daarmee bereikbaar voor veel mensen. De eventuele keuze voor een Hema appeltaart-variant is dan ook geen mindere keuze. Het is een keuze voor een ander ambitieniveau, passende bij de doelen en beschikbare middelen van het betreffende moment én de Zwolse eigenheid.
Want dat de wereld van morgen er anders uitziet dan die van gisteren, is een gegeven. Door toekomstige lagere inkomsten is er de komende jaren aanzienlijk minder geld te besteden en door krapte op de arbeidsmarkt is het lastig voldoende personeel aan te trekken om zo onze ambities waar te maken. Door de aanhoudende woningcrisis manen mensen die willen verhuizen ons op te schieten met het bouwen van woningen. Dwingen oorlogen en de klimaatcrisis ons snel(ler) te verduurzamen en vragen steeds meer kwetsbare inwoners een normale, volwaardige (woon)plek in de maatschappij door wijzigingen in wet- en regelgeving.
Voorzitter, bij gelijkblijvende omstandigheden zullen we waarschijnlijk minder vaak voor de luxe Sachertorte kunnen kiezen dan voorheen. En daar is helemaal niets mis mee, zolang we maar onze doelen centraal stellen en niet ‘hetgeen we gewend zijn’ of waar we ‘recht op menen te hebben’. En dat is een taak van ons allemaal. College, raad, inwoners, partners en media. Want het leven in Zwolle is goed en het leven in Zwolle blijft goed.