De afgelopen zestig jaar heeft Zwolle twee keer zoveel inwoners gekregen en maar liefst twintig keer zoveel auto’s! Dat heeft behoorlijke impact op onze leefomgeving. Voor plekken waar veel mensen samenkomen, zoals de binnenstad, maar ook heel concreet in woonwijken. Zo is buiten spelen voor mijn dochter al lastig omdat er veel auto’s rijden. Ook het lopen naar een speelplaats betekent regelmatig oversteken tussen geparkeerde auto’s. De publieke ruimte is op steeds meer plekken niet langer echt publiek, laat staan dat ze voor iedereen veilig of toegankelijk is.
Parkeren
Zwolle groeit, en met die groei neemt ook het aantal auto’s in de stad fors toe. Dat heeft gevolgen voor de leefbaarheid, veiligheid en toegankelijkheid van onze publieke ruimte. D66 staat voor een stad waarin de openbare ruimte écht openbaar blijft: een plek voor ontmoeting, spelen en groen, in plaats van een opslagplaats voor stilstaande auto’s. Daarom steunen wij gereguleerd parkeren, met een aanpak die gefaseerd en zorgvuldig wordt ingevoerd.
Hieronder leest u de bijdrage van ons raadslid Mark aan het debat hierover.
Beleid of beloop
Het ruimtebeslag en effect van rijdende en geparkeerde auto’s is inmiddels zodanig dat er ander beleid nodig is. De groei van het aantal auto’s is namelijk geen autonoom gegeven, daar kun je op handelen. De keuze is tussen beleid maken of op zijn beloop laten. Zwolle staat voor een ontwikkelsprong op het gebied van wonen en dus ook in aantallen inwoners. Dat betekent dat we nú iets moeten doen om problemen van straks te voorkomen. De ruimte in Zwolle is al schaars en er zijn veel belangen die aanspraak maken. Als D66 staat het publieke belang in de buitenruimte voorop. Onze publieke ruimte moet veilig zijn en echt publiek; met plek voor ontmoeting, spelen en sporten. Ingericht op actief gebruik met voldoende plek voor begroeiing.
Unaniem, gefaseerd en straat is duurder
Gelukkig is iets meer dan een jaar geleden unaniem ingestemd met het invoeren van gereguleerd parkeren. Vanavond bespreken we de uitwerking. Mijn fractie is tevreden over de voorgestelde aanpak en fasering. Eerst op de plekken waar de situatie het meest dringend is; het centrum en omliggende gebieden met smalle straten of parkeerdruk. Vanaf 2030 wordt gekeken naar wat in overige stadsdelen nodig is. Naast de vergunningen wordt het parkeren in voorzieningen goedkoper dan op straat. Met deze maatregelen verwachten wij een positief effect op onze gedeelde publieke ruimte, door het afnemen van geparkeerde auto’s op straat.
Van sentiment…
Dat neemt niet weg dat het een grote verandering is, betalen voor het stallen van je auto in de publieke ruimte is nieuw. Dat is lastig. Spannend ook, want het gaat met sentiment gepaard. Het is daarom belangrijk om duidelijk te zijn over waarom deze verandering nodig is én om juiste informatie bij inwoners en ondernemers te hebben. Het waarom zit in de schaarse ruimte; iedereen voor de eigen deur parkeren is simpelweg niet houdbaar in een groeiende stad. Wat informatie betreft; tot 2030 is aangegeven wat de bedoeling is. Inclusief de mogelijkheid om het sneller of langzamer te doen waar nodig. De voorgestelde aanpak voorziet ook ruimschoots in het betrekken van de bewoners en ondernemers bij de uitvoering.
…naar samenwerking
De totstandkoming van de bereikbaarheidsagenda binnenstad is daar volgens ons een mooi voorbeeld van. Vanuit de binnenstad was veel weerstand op de voorgenomen plannen en het later vastgestelde beleid. Maar door als gemeente en belanghebbenden goed op te trekken is er een mooi document tot stand gekomen met maar liefst 63 aanbevelingen. Het overgrote deel daarvan is uitvoerbaar of bespreekbaar. Het laat zien dat er niet eens zoveel licht zit tussen de verschillende belangen. Het laat ook zien dat gehoord worden en mee kunnen praten van groot belang is. Die ruimte zien wij in het huidige voorstel.
Maatwerk?
Ongetwijfeld zijn er nog punten te bedenken die nadere uitwerking verdienen of die in specifieke situaties een andere benadering vergen. Daar lijkt wel ruimte voor te zijn, toch horen we graag het college over de (on)mogelijkheid tot maatwerk in specifieke situaties.
Dan rond ik af. Zelf hebben we nu geen wijzigingsvoorstellen, we staan wel open voor de ideeën van andere fracties. Die zullen we beoordelen op duidelijke informatie en onze uitgangspunten voor de publieke ruimte; die is er voor iedereen en biedt dus ook gelegenheid voor begroeiing, spelen en ontmoeten.