Niet alleen op papier, maar in de praktijk alles uit de kast halen: bijdrage themadebat sociaal domein

Bij het themadebat sociaal domein gaf ons raadslid Lizet een duidelijke boodschap mee aan het college: iedereen doet er toe, en daarvoor moeten we dus alles uit de kast halen, ook in de praktijk. Door onder andere structurele oplossingen voor de opvang van vluchtelingen, een voorstel voor oplossingen voor het huisvesten van jongeren en aandacht voor de gezondheid van mensen.

Hieronder leest u haar bijdrage.

Iedereen doet er toe

Voorzitter,  ‘Het maakt me niet uit wie je bent, het maakt me niet uit waar je vandaan komt, want alles wat we hebben is: nu!’

Ik zat mijn tranen voor de televisie weg te slikken. Misschien een klein tussenzinnetje, maar met zoveel gevoel! Want daar gaat het voor mij om: iedereen – ongeacht kleur, religie, geaardheid of geboorteplek – doet er toe. Altijd. 
 
En voorzitter, daar moeten we in Zwolle ook elke dag alles voor uit de kast halen. Dus niet alleen op papier maar in de praktijk. Dus in de stad, in de wijk en op straat. Vanavond ga ik daarom op voor D66 drie belangrijke punten: aanpak vluchtelingen, huisvesting jongeren en gezondheid.

Opvang vluchtelingen

Ons eerste punt gaat over de ontwikkelingen over de opvang van (jonge) vluchtelingen. D66 waardeert het dat door het college steeds breder wordt gekeken naar kansen en mogelijkheden. Bijvoorbeeld in Oosterenk of de Rijnlaan. Liever structurele dan ad-hoc oplossingen. Onze fractie is daarom ook benieuwd naar de stand van zaken met betrekking tot de zoektocht naar meerdere locaties, want de zomer nader met rasse schreden. En voorzitter, ook wil ik het college nog een kans meegeven: je kunt ook vluchtelingen aannemen bij de gemeente Zwolle, ook met het oog op de wens voor meer diversiteit binnen de organisatie.

Huisvesting jongeren

Voorzitter, als tweede punt wil ik het hebben over een dak boven je hoofd voor jonge mensen. Onze dank aan de wethouder ook voor de heldere raadsbrief. Dit sluit aan bij de urgentie die ik ook voelde in het rondetafelgesprek. We hebben meer passende plekken nodig voor jongeren. En ondanks de inzet van het college zitten er nog steeds te veel jongeren in de knel. Er zijn wachtlijsten – de plekken zitten vol. En er zijn steeds meer zwerfjongeren op straat. We zien dat er aandacht is voor oplossingen zoals onzelfstandige woonruimte of toepassen van huurkorting voor jongeren onder de 23 jaar. Maar het aandachtspunt dat ook vanuit de praktijk wordt aangegeven: organiseer passende plekken en begeleiding lossen we daar niet mee op. En voor oplossingen vindt D66 samen met CU en CDA dat we aan de slag moesten. We hebben een aantal ideeën van professionals en jongeren verder uitgewerkt in een voorstel. We komen daar de komende maanden op terug! 

Gezondheid

En voorzitter als derde en laatste punt wil ik vanuit onze fractie toch een kritische noot kraken over het uitvoeringsplan gezondheid.  Er ligt een steengoede agenda ‘gezondheidsverschillen verkleinen’ met concrete doelen voor 2026 onder en we zien ook dat er hard wordt gewerkt. Maar we zien in de praktijk nog te weinig resultaat. Er wordt ook in Zwolle nog steeds te weinig bewogen, er is nog steeds veel overgewicht en we eten te weinig groente en fruit. En dan is landelijk de JOGG-aanpak failliet verklaard. Maar voorzitter, in Zwolle behalen we wel successen met een gratis leefstijlloket waar mensen medicijnen afbouwen, vertrouwen krijgen in zichzelf en verbetering in gezondheid ervaren. Daar horen we dan weinig over terug, behalve dat de regeling ‘Gezonde leefstijl’ moet stoppen. Voorzitter, graag wil ik van de wethouder weten of hij het met D66 eens is dat we moeten werken met effectieve interventies in plaats van doorgaan met aanpakken die niet werken. 

Voorzitter, tot slot – we zijn van het papier naar de straat gegaan. Soms gaat het goed, en soms kan het beter. Maar in de kern van het verhaal gaat het erom: iedereen doet er toe – altijd.