Toekomstgericht, eerlijk en efficiënt: bijdrage debat Ontwikkelkader Warmtebedrijf

Bij de grote lijnen van het ontwikkelkader van het Warmtebedrijf dat opgezet zal worden heeft D66 twee punten aangestipt. Ten eerste op het gebied van de rol van het Warmtebedrijf richting de toekomst: waar wil het college op de lange termijn op inzetten? Daarnaast heeft ons burgerlid Waldemar benadrukt dat D66 een zo breed mogelijke inzet van participatie bij het Warmtebedrijf van groot belang vindt.

Hieronder leest u zijn bijdrage.

Grote lijnen

Voorzitter, het Warmtebedrijf gaat een sleutelrol hebben in de Zwolse energietransitie. En voor D66 is het belangrijk dat dit op een toekomstgerichte, eerlijke en efficiënte manier gaat gebeuren. Het is verleidelijk om op allerlei kleine details in te over hoe het Warmtebedrijf zal gaan functioneren, maar ik ga mijn best doen om dit niet te doen. Want vanavond gaat het om het oprichtingsbesluit en dat doen we in mijn ogen op grote lijnen. En ik kijk er naar uit om later dit jaar de documenten rondom de governance en financiën, als het inrichtingsbesluit wordt genomen, te lezen. En hopelijk kunnen we dan specifiek zijn.

Daarom wil ik het vanavond hebben over twee punten: de rol van het Warmtebedrijf richting te toekomst en participatie. 

Richting de toekomst

Het ontwikkelkader is in de ogen van mijn fractie goed uitgewerkt, goed onderbouwd, en past bij op inhoud bij waar we staan in het proces: veel deuren worden open gehouden en veel ontwikkelingen worden als “mogelijk” gezien. Daarom zou ik graag van het college willen horen hoe zij de rol van het Warmtebedrijf richting de toekomst zien. Want we beginnen nu met de Aa-landen en Holtenbroek, deze twee wijken zijn groot, de transitie zal stap-voor-stap moeten gebeuren. En als deze twee wijken van het gas af zijn, zal dat gaat zeker niet het eindpunt zijn. Waar wil het college graag op lange termijn op inzetten? En hoe ziet zij, richting de toekomst, de rol van het Warmtebedrijf tussen bestaande organisaties?

Wij zien in ieder geval het volgende voor ons: omdat het Warmtebedrijf een publieke organisatie is, liggen er kansen om efficiënt, maatschappelijk betrokken en met lage kosten voor inwoners, grote stappen te zetten. Wij zouden graag zien dat er snel warmtekavels gezocht worden en strategieën worden ontwikkeld samenwerking tussen de verschillende projecten te zoeken. Maar dat er terughoudend wordt opgetreden met het overnemen van bestaande organisaties.

Participatie

Dan ten aan zien van de participatie. Voor D66 is een zo breed mogelijke inzet van participatie van groot belang. Zowel als het om individuele inwoners gaat, als om stakeholders.

We zien graag dat inwoners van de wijken waar warmtekavels komen op den duur, mede-eigenaar kunnen worden van een project BV. Mede-eigenaarschap stimuleert intrinsieke motivatie om betrokken te zijn bij het Warmtebedrijf en is de hoogste vorm van participatie. Zo wordt niet alleen gevraagd aan mensen “Wat vind je hiervan?”, maar worden ze écht onderdeel van het proces.
 
Ook zien wij een mogelijkheid om bestaande inwonersinitiatieven de mogelijkheid te geven een warmtegemeenschap op te richten. Deze mensen hebben veel ervaring en kennis over duurzaamheid in hun wijk, en het zou zonde zijn om dit niet te gebruiken. Ik hoor graag hoe het college hiernaar kijkt.

Tot slot

Tot slot, voorzitter, D66 is positief over het Ontwikkelkader. Het biedt voldoende aanknopingspunten richting te toekomst en is met een open en brede blik opgesteld. Wij kijken uit naar het vervolg. Dank u wel.