Bouwstenen omgevingsvisie

Zwolle staat voor grote uitdagingen op het gebied van klimaat, energie, mobiliteit en woningbouw, terwijl de stad tegelijkertijd haar eigen identiteit wil behouden. D66 ziet de zes bouwstenen van de nieuwe omgevingsvisie als een kans om deze balans te vinden. Onze fractievoorzitter Marco pleit voor een toekomstbestendige en leefbare stad, waarin bodem en water leidend zijn in ruimtelijke ontwikkelingen de circulaire economie wordt gestimuleerd. Daarnaast benadrukt hij het belang van een woningmarkt die afgestemd is op studenten, starters en senioren.

Hieronder leest u zijn bijdrage aan het debat.

De Zwolse identiteit

Zwolle wordt, wanneer het over de fysieke opgaven gaat, ook wel ‘Nederland in het klein’ genoemd. En dat is niet gek, want in Zwolle komt veel samen. Groei en economische ontwikkeling aan de ene kant, vanwege de gunstige ligging en het goed leven hier, en grote landelijke en regionale klimaat- , water-, energie-, mobiliteits- en woonopgaven aan de andere kant. En bij die opgaven ziet het Rijk, middels de Novex-gebieden, kansen in Zwolle. Er wordt via de Verstedelijkingsstrategie met de regio gekeken naar samenhang en afhankelijkheden en worden deze afgewogen aan de Zwolse wensen. En in die opgaven is Zwolle meer dan een stad, gemeente en regio. Zwolle is Nederland in het klein. We zijn onderdeel van een groter geheel. 
 
Tot nu toe is het altijd nog gelukt om de nationale en regionale opgaven en belangen te harmoniseren met de Zwolse identiteit. We zien dat, in het kader van de aanvullingen op de omgevingsvisie via de zes bouwstenen, ook nu weer wordt gezocht naar die balans. En dat vinden wij fijn. Complimenten aan de wijze waarop het college dit proces met inwoners, ondernemers en experts vormgeeft.  
 
We weten ook op hoofdlijnen wat er op ons af gaat komen: klimaat- opwarming, een toenemende vraag naar groene energie, demografische groei, vergrijzing en huishoudensverdunning en een toenemende zorgvraag, maar minder mensen op de arbeidsmarkt. En vanuit de verschillende opgaven en belangen heeft de fractie van D66 de voorliggende documenten gelezen en beoordeeld. De scenario’s en toekomstmodellen hebben we tot ons genomen als inspiratie en palet van mogelijke keuzes, waarbij we ons hebben gericht op zoveel mogelijk waardevolle en kansrijke elementen. Hierbij hebben we onszelf constant de vraag gesteld: hoe delen we op eerlijke en verantwoorde wijze de opgaven, maar behouden we onze Zwolse identiteit? Het antwoord zit voor D66 in de wijze waarop wij Zwolle toekomstbestendig en leefbaar willen houden. En dat is voor D66 duidelijk.

De klimaatsopgave

Want willen we dat alle huidige en toekomstige Zwollenaren überhaupt droge voeten, maar vochtige natuur houden, dan moeten we rekening houden met extremer weer – en dus bodem en water sturend werken – en tegelijkertijd moeten we werken aan het terugdringen van de opwarming van de aarde. Onze ondernemers kunnen hier én een goede boterham aan verdienen én de transitie versnellen, maar dat vraagt wel een omslag naar circulaire economie. Een logisch gevolg hiervan is dat op het gebied van energie en economie er meer ruimte beschikbaar komt voor circulaire bedrijvigheid en dat de gemeente schuifruimte krijgt. 

De mobiliteitsopgave

Door de groei van de stad komt de bereikbaarheid verder onder druk te staan, en daar zullen we in onze mobiliteitsopgave op mee moeten bewegen. Wat D66 betreft gaan we door op de ingeslagen weg van het leidende STOMP principe, maar zullen we ook de bereikbaarheid voor het autoverkeer moeten aanscherpen. Meer hubs en een doorsteek van de N35 naar de N340 vinden we een goed idee, evenals het deels ondertunnelen van de Ceintuurbaan en het verkennen van de mogelijkheid om het aantal afslagen van de A28 terug te dringen.  

De woonopgave

En, last but not least, ondersteunt de woningbouw vooral de toekomstige opgaven van Zwolle. Want om voldoende personeel te hebben om onze ouderen en kwetsbaren te ondersteunen, de benodigde huizen te kunnen bouwen, te kunnen helpen bij het uitrollen van de energietransitie en de verdere digitalisering van de samenleving te begeleiden faciliteren wordt er wat D66 betreft geïnvesteerd in de drie S-en: studenten en talenten, starters en senioren. Zij vormen de motor van ons Zwolle van morgen en overmorgen. D66 streeft dan ook naar een toekomstbestendige arbeidsmarkt en bijbehorende woningmarkt die niet groter is dan nodig en die ook na de piek van de vergrijzing nog geschikt is. Gezien de kwetsbaarheid van Zwolle Oost op het gebied van water, lijkt Zwolle Zuid ons overigens een veel logischer plek om te bouwen. Met een station in Zwolle Zuid zien we grote kansen. En hoewel het benoemd is in de stukken, is er geen uitwerking aan Zwolle Zuid gegeven. Kan de wethouder aangeven waarom dit niet is gebeurt en of zij kans ziet dit alsnog te doen?

Ik rond af. D66 zoekt naar kwalitatieve groei die ervoor zorgt dat Zwolle toekomstbestendig is in het grotere speelveld van de regio, maar met zoveel mogelijk behoud van de Zwolse eigenheid. En zoals zo vaak ligt ook hier de oplossing waarschijnlijk ergens in het midden. Daar waar u D66 vertrouwd aan uw zijde kunt vinden. Wij wensen het college veel wijsheid bij het vormgeven van het toekomstperspectief. Wij kijken er naar uit.