De Zwolse identiteit
Zwolle wordt, wanneer het over de fysieke opgaven gaat, ook wel ‘Nederland in het klein’ genoemd. En dat is niet gek, want in Zwolle komt veel samen. Groei en economische ontwikkeling aan de ene kant, vanwege de gunstige ligging en het goed leven hier, en grote landelijke en regionale klimaat- , water-, energie-, mobiliteits- en woonopgaven aan de andere kant. En bij die opgaven ziet het Rijk, middels de Novex-gebieden, kansen in Zwolle. Er wordt via de Verstedelijkingsstrategie met de regio gekeken naar samenhang en afhankelijkheden en worden deze afgewogen aan de Zwolse wensen. En in die opgaven is Zwolle meer dan een stad, gemeente en regio. Zwolle is Nederland in het klein. We zijn onderdeel van een groter geheel.
Tot nu toe is het altijd nog gelukt om de nationale en regionale opgaven en belangen te harmoniseren met de Zwolse identiteit. We zien dat, in het kader van de aanvullingen op de omgevingsvisie via de zes bouwstenen, ook nu weer wordt gezocht naar die balans. En dat vinden wij fijn. Complimenten aan de wijze waarop het college dit proces met inwoners, ondernemers en experts vormgeeft.
We weten ook op hoofdlijnen wat er op ons af gaat komen: klimaat- opwarming, een toenemende vraag naar groene energie, demografische groei, vergrijzing en huishoudensverdunning en een toenemende zorgvraag, maar minder mensen op de arbeidsmarkt. En vanuit de verschillende opgaven en belangen heeft de fractie van D66 de voorliggende documenten gelezen en beoordeeld. De scenario’s en toekomstmodellen hebben we tot ons genomen als inspiratie en palet van mogelijke keuzes, waarbij we ons hebben gericht op zoveel mogelijk waardevolle en kansrijke elementen. Hierbij hebben we onszelf constant de vraag gesteld: hoe delen we op eerlijke en verantwoorde wijze de opgaven, maar behouden we onze Zwolse identiteit? Het antwoord zit voor D66 in de wijze waarop wij Zwolle toekomstbestendig en leefbaar willen houden. En dat is voor D66 duidelijk.