Themadebat klimaat en energie

Bij het themadebat klimaat en energie is over veel verschillende onderwerpen gesproken. Wat voor D66 belangrijk is, is dat we bij ons uitvoeringsprogramma voor klimaatadaptatie meetbare doelstellingen hebben. De impact van klimaatverandering wordt steeds groter, en dat maakt de urgentie van goed klimaatadaptatiebeleid ook alleen maar groter. Hierdoor heeft ons burgerlid Waldemar zich uitgesproken voor het stellen van meetbare doelstellingen bij dit programma.

Hieronder leest u zijn bijdrage aan het debat.

Vanavond wil ik bij vier onderwerpen stilstaan: de stand van zaken rondom de warmtetransitie, klimaatadaptatie en afval.

Warmtetransitie Holtenbroek en Aa-landen

Allereerst de voortgang van de warmtetransitie in Holtenbroek en de Aa-landen. Het is jammer dat geothermie voor nu niet haalbaar is, maar we begrijpen dat er weinig kan worden gedaan aan het getreuzel van het Rijk. Dat het college verder werkt aan alternatieve invullingen van warmtebronnen vinden wij goed. Kleinschalige warmtenetten bieden wat ons betreft een mooie gelegenheid om te kijken naar mede-eigenaarschap van buurtbewoners. Bijvoorbeeld in de vorm van een wijk-coöperatie. Hoe kijkt het college hiernaar? 

Warmteprogramma

Dan het Warmteprogramma en de twee bouwstenen die hiervoor zijn ontwikkeld (de bouwsteen Warmteplan Kader en de Bouwsteen Isolatie). D66 kan zich vinden in de stukken. Wat we lezen in de bouwsteen over isolatie is dat de focus meer dan eerder wordt gelegd op woningeigenaren. Kan het college duiden hoe deze keus is gemaakt? Is bijvoorbeeld door het Rijk meer inzet op huurwoningen waardoor de noodzaak om dat lokaal te doen minder is?

Dan nog een ander punt: we wij er naar uit om het debat over het totaalpakket van dit Warmteprogramma te kunnen voeren. Want uiteindelijk gaat het niet alleen om de afzonderlijke bouwstenen, maar om de samenhang.

Uitvoeringsprogramma voor klimaatadaptatie

Dan het uitvoeringsprogramma voor klimaatadaptatie. De inzet is hoog en de insteek dat dit het beleid niet door een afzonderlijke afdeling moet worden uitgevoerd is mooi. Want uiteindelijk moet klimaatadaptatie en klimaatverandering en bijna alle beleidsterreinen een plek krijgen.

Tegelijkertijd lazen we in het rapport van de Rekenkamer dat het beleid nog wel wat baat kan hebben bij meetbare doelstellingen. We hebben goede plannen op papier staan, maar hoe zorgen we ervoor dat we die plannen niet alleen implementeren, maar ook goed monitoren? Want de impact van klimaatverandering wordt steeds groter, en dat maakt de urgentie van goed klimaatadaptatiebeleid ook alleen maar groter. D66 heeft altijd gepleit voor concreet meetbare ambities, en ik blijf hierbij ook voor pleiten. Laten we daarom zorgen voor heldere meetbare doelstellingen die ons in staat stellen om de voortgang transparant te maken voor alle Zwollenaren.

Afvalbeleid

Dan wil ik het ook kort hebben over ons afvalbeleid, waar we als stad echt grote stappen maken. Op de meeste plekken gaat het heel goed, op sommige plekken kan het beter. En dat de verschuiving wordt gemaakt van de inzet van BOA’s naar afvalcoaches is positief. Want uiteindelijk moeten we voorkomen dat mensen bijplaatsen, en dat doe je niet door boetes uit te delen maar door het gesprek aan te gaan.