Jaarwisseling

De jaarwisseling moet een veilig en vrolijk feest zijn voor iedereen in Zwolle. Hierbij willen we niet blind zijn voor de impact van vuurwerk op het milieu, mensen en dieren. Daarom zet D66 zich al jaren in om de jaarwisseling te veranderen, waarbij we het belangrijk vinden om te kijken hoe we dit stap voor stap met elkaar kunnen doen.

Ons raadslid Suzanne heeft hierover gesproken bij het debat in de gemeenteraad over de jaarwisseling. Hieronder leest u haar bijdrage.

Met elkaar, stap voor stap

Een vrolijke en veilige jaarwisseling is belangrijk voor iedereen in Zwolle. Iedereen moet van de jaarwisseling kunnen genieten. Ondanks dat wij niet doof zijn voor geluiden uit de stad, zijn wij ook niet blind voor de impact van vuurwerk op ons milieu, op mens en dier. D66 voelt die verantwoordelijkheid en wij zetten ons daarom al jaren in om de jaarwisseling te veranderen. En dat doen wij met elkaar, stap voor stap.

Vandaag zetten wij opnieuw een stap. De vraag die vanavond voorligt is niet óf er een lokaal afsteekverbod komt, maar hoe wij dat gaan doen en met welke snelheid. En voorzitter, om eerlijk te zijn, hinken wij daarbij of verschillende gedachten. Wij kijken dan ook al even uit naar dit gesprek in de raad vanavond. 

Initiatieven uit de stad

Ik zal aangeven wat voor D66 zwaar weegt, en dat zijn in ieder geval de uitkomsten van het participatietraject. Want D66 is een voorstander van ene redelijk alternatief. De algemene tendens die wij hieruit halen is dat er behoefte is aan een centrale show, al dan niet per wijk. En D66 is bereid om hiervoor geld beschikbaar te stellen. Door de raad is eerder al een budget beschikbaar gesteld om initiatieven uit de stad te kunnen verwezenlijken, al vanaf de komende jaarwisseling. Het is mooi dat een gedeelte van de initiatieven al de komende jaarwisseling kunnen plaatsvinden. Voor D66 is het belangrijk dat de komende jaarwisseling een vliegende start wordt gemaakt met deze initiatieven uit de stad. Onze vraag aan de burgemeester: gaat de gemeente alles op alles zetten om de ingediende initiatieven succesvol te laten verlopen?

Afsteekverbod

De vraag is of wij dit voldoende vinden om het afsteekverbod al per 2024/2025 in te voeren. Wij worstelen hiermee binnen onze partij. Aan de ene kant vragen wij al jaren om een afsteekverbod en kreeg ik mee ‘liever gisteren dan vandaag’. Aan de andere kant realiseren wij ons dat zorgvuldigheid tijd nodig heeft en gunnen wij de samenleving die tijd. Want, verandering kost tijd. Dat mensen worden meegenomen en dat perspectief wordt geboden vinden wij belangrijk.  

Centraal evenement

Tot slot weegt voor ons zwaar dat er een vraag komt uit de samenleving voor een centraal evenement. D66 is dan ook blij dat er een organisatie is die mogelijk een centrale show zou willen organiseren. Wij hopen dat er een heel speciaal moment georganiseerd zal worden, wat gekopieerd kan worden door de rest van Nederland. Een traditie die van ons allemaal moet zijn. Een traditie waarbij de inwoner van Zwolle wordt betrokken. En hoe mooi zou het dan zijn als die traditie tot stand komt mét de inwoners van Zwolle. Daarom de vraag aan de burgemeester of onderzocht kan worden of de participatiekanalen ingezet kunnen worden om ideeën aan te leveren over een bijzonder of speciaal aftelmoment, uiteraard met de betreffende partij.  

Alles overwegende, neigt onze fractie om te kiezen voor scenario 4: een afsteekverbod per 2025/2026 en het beschikbaar stellen van een budget voor het organiseren van een centraal evenement.

Communicatie

Tot slot voorzitter, nog een laatste oproep. De jaarwisseling gaat er anders uitzien en voor inwoners moet duidelijk zijn wat wel en niet mag. Om dit proces te laten slagen, is een zorgvuldig opgesteld communicatieplan essentieel.  Wij willen de wethouder vragen of er een communicatieplan wordt opgesteld, en zo ja, hoe dit er dan globaal uit gaat zien.

Voorzitter, wij zetten opnieuw een stap in de richt van een jaarwisseling die duurzaam is, waaraan iedereen aan mee kan doen en van kan genieten, en waarmee we stoppen om problemen van vandaag af te wentelen op toekomstige generaties.