Bijdrage themadebat Fysieke leefomgeving

Bij het debat over het manifest van De Rechtvaardige Straat, de bereikbaarheidsagenda Binnenstad en het rapport van de GGD over de luchtkwaliteit heeft ons raadslid Suzanne hoofdzakelijk gesproken over het belang van participatie bij deze verschillende onderwerpen. Vooral op het gebied van luchtkwaliteit, waarbij ze de wethouder heeft gevraagd om meer informatie op de website van de gemeente Zwolle aan te bieden waardoor inwoners beter kunnen weten hoe zij kunnen bijdragen aan de luchtkwaliteit in Zwolle.

Hieronder leest u haar bijdrage.

Samen

Voorzitter, als ik de stukken bekijk die op de agenda staan, dan valt mij daarin een gemene deler op. En dat is dat we het samen doen. Samen met de stad, maken wij keuzes over hoe wij het doen in onze stad.

De Rechtvaardige Straat

Zoals het ondertekenen van het manifest De Rechtvaardige Straat. Het manifest wat het gesprek aanslingert over wat er nodig is om de straat het beste te laten werken voor het welzijn van ons allemaal, van jong tot oud. Dit principe sluit goed aan bij bestaand beleid, maar is ook nieuw. Te lezen valt dat voor de zomer een uitgewerkt plan naar de raad komt. Voor D66 belangrijk dat de participatieaanpak Hanza hierbij een belangrijke rol gaat spelen.

Bereikbaarheidsagenda Binnenstad

Dit geldt ook voor de Bereikbaarheidsagenda Binnenstad. Deze agenda moet samenhang creëren in verschillende lopende projecten. Ook hierbij is de participatieaanpak Hanza een belangrijke factor, zodat samen met bewoners, bedrijven en organisaties in de binnenstad ambities wordt opgesteld die leiden tot een gastvrije, leefbare, toegankelijke en bereikbare binnenstad.

Rapport luchtkwaliteit

Dat brengt mij op het rapport van de GGD over de luchtkwaliteit van Overijssel en de gevolgen daarvan op de gezondheid. Er is een Uitvoedingsagenda Schone Lucht Akkoord 2024-2030 in de maak en wanneer deze er is, zal deze namens de gemeente Zwolle worden ondertekend. En dat is goed nieuws, want D66 gunt onze inwoners een zo schoon mogelijke lucht om in te leven.

Opvallend is dat houtstook een grote invloed heeft op de luchtkwaliteit en met name de hoeveelheid fijnstof in de lucht. Hiermee wordt bedoeld het gebruik van openhaarden, kachels en bbq’s, en onze inwoners kunnen hier dus direct invloed op uitoefenen. Bijvoorbeeld door het gebruiken van het stookalert van het RIVM, te kiezen voor een schonere houtkachel, en er zijn vast nog meer tips te geven. Inwoners moeten dan alleen wel weten wat er in hun invloedssfeer ligt. Helpend zou zijn als op de website van de gemeente Zwolle informatie komt te staan over de luchtkwaliteit en wat je zelf kunt doen, vooruitlopend op het ondertekenen van het Schone Lucht Akkoord. Zo geven wij onze inwoners ook ten aanzien van de luchtkwaliteit een kans om mee te doen. Wethouder, ik ben benieuwd naar uw reactie en hoop op een toezegging.