Dorpsplan Wijthmen

D66 steunt de verdere ontwikkeling van Wijthmen op een manier die aansluit bij de behoeften van de gemeenschap en de toekomstbestendigheid van het dorp waarborgt. Belangrijke thema’s hierbij zijn goede maatschappelijke voorzieningen, een passend woningaanbod en een aantrekkelijke leefomgeving. Door de manier waarop de inwoners goed betrokken worden bij het plan, hebben we vertrouwen in de voorgestelde aanpak.

Hieronder leest u de bijdrage van ons raadslid Mark aan het debat.

Vanavond wordt ons gevraagd om in te stemmen met een aantal besluiten die inzetten op de verdere ontwikkeling van Wijthmen. En wel op een manier die aansluit bij de kenmerken van het dorp, inzet op vitaliteit van de gemeenschap en die toekomstbestendig is. Vrij vertaald wordt er gewerkt met het antwoord op de vraag in wat voor gemeenschap mensen willen wonen in het dorp. Welke behoeften bestaan er en hoe kan daar invulling aan gegeven worden? Samengevat gaat het over goede maatschappelijke voorzieningen, een passend woningaanbod en een aantrekkelijke leefomgeving. Het is wat ons betreft goed dat al deze elementen nu ineens – en daarmee in samenhang – worden opgepakt.

Betrokkenheid van inwoners

Voor D66 een belangrijk uitgangspunt bij ontwikkelprocessen is de mate van betrokkenheid en inspraak door inwoners. In dit geval is dat uitgebreid gedaan. Naast de eerder genoemde behoeften, vraagt dit proces ook om een andere manier van samenwerken. De gedachte is dat de wensen die passen bij een toekomstbestendig Wijthmen niet zomaar in samenhang tot stand komen wanneer het ‘aan de markt’ wordt overgelaten. Wij ondersteunen die gedachte. Het belang om een levensvatbaar Wijthmen daadwerkelijk te realiseren vraagt ook wat ons betreft om een meer actieve en regisserende rol van de gemeente bij. Het gevraagde krediet om de werkwijze tot op heden te evalueren én te verkennen op welke manier de samenwerking rond de ontwikkeling het best kan worden vormgegeven snappen we goed.

Het Kulturhus

Een ander onderdeel is het overdragen van het Kulturhus aan de Stichting Kulturhus De Elshof, waarmee het beheer meer rechtstreeks bij inwoners komt te liggen, dat betekent ook dat de financiële lasten daar dan liggen. Op basis van berekeningen en kengetallen is er bedrag vastgesteld, maar de wensen liggen nog wat hoger. Een voordeel van de overdracht is dat de stichting aanspraak kan maken op externe gelden, iets wat de gemeente niet kon. We vragen ons wel af in hoeverre de insteek op het ‘dorps ontwikkelen’ ook betekent dat er nog contact of begeleiding is vanuit de gemeente naar de stichting wanneer na de overdracht.

De milieucontour

Dan zijn er nog twee zaken waar we kort bij stil willen staan. De eerste is een punt dat ook uit de zienswijzen naar voren komt; de milieucontour rond het veeverzamelpunt. Die contour strekt zich momenteel uit over een groot deel van het bestaande dorp en een groot stuk in de richting van waar het Kulturhus staat. Die grond komt daarmee niet in aanmerking voor woningbouw. Wij horen graag of die milieucontour leidend is geweest in het bepalen van waar er ontwikkeld kan worden, of dat ook zonder die contour de huidige locatie zou zijn aangewezen.

Integrale aanpak klimaatadaptatie

Het tweede betreft de opmerking uit de stukken dat de actualisatie van het Dorpsplan ook ziet op de gevolgen van klimaatverandering en energietransitie. Vanavond is er ook het debat over het rekenkamerrapport klimaatadaptatie, waarin als aandachtspunt benoemd staat dat dit onderwerp vaak wordt benaderd vanuit de scope van specifieke projecten en minder of niet vanuit een echte integrale insteek. Wij vragen vast de aandacht hiervoor en zouden graag die integrale insteek zien.

Tot zover de bijdrage vanuit D66. We zijn positief over het betrekken van inwoners, het zoveel mogelijk doorzetten van bestaande lijnen uit het eerdere Dorpsplan en dat er meerdere zaken ineens worden opgepakt. Daarmee hebben we vertrouwen in de voorgestelde aanpak.