Toekomstbestendig dierenwelzijnsbeleid

Zwolle is een stad waar we omkijken naar elkaar, en dat geldt ook voor de dieren die met ons samenleven. In zo’n stad, die volop groeit en verdicht, is het belangrijk dat we ook ruimte blijven maken voor dieren en hun welzijn serieus nemen. D66 ziet in het nieuwe uitvoeringsplan dierenwelzijn een goede basis, maar pleit voor meer concreetheid en een bredere aanpak. Tijdens het debat vroeg ons burgerlid Waldemar specifiek aandacht voor drie punten: de kwaliteit van zorg op wijkdierenweides, ruimte voor dieren in een groeiende stad en de belangrijke – maar vaak onder druk staande – rol van dierenopvangorganisaties.

Hieronder leest u zijn bijdrage.

Of het nu gaat om huisdieren, dieren in de wijkboerderij of wilde dieren in het groen rond de stad – ze maken deel uit van onze leefomgeving. En juist in een stad die groeit, waar ruimte steeds schaarser wordt, moeten we bewust blijven nadenken over hoe we ook voor dieren ruimte creëren. Mijn fractie ziet in dit voorstel een heldere basis voor dierenwelzijn. En tegelijkertijd hopen we dat het Uitvoeringsplan concreter wordt en breder ingestoken is dan we nu zien.  

Wij halen uit het stuk drie punten die wat ons betreft aandacht vragen in het uitvoeringsplan.

Kwaliteit van zorg in wijkdierenweides

In Zwolle hebben we het geluk dat er wijkboerderijen en dierenweides zijn waar mensen uit de buurt zich met passie inzetten voor de dieren. Tegelijkertijd lezen we dat het moeilijk is om mensen te vinden met de nodige kennis en expertise om te zorgen voor dieren. Voor D66 is het belangrijk dat er in ieder geval iemand beschikbaar is voor een wijkboerderij of dierenweide die toeziet op de kwaliteit van de verzorging. Minstens één geschoolde medewerker, die kan zorgen voor kennisoverdracht en toezicht, zou wat ons betreft de norm moeten zijn. De signalen dat het behalen van keurmerken lastig is, mogen voor ons geen reden zijn om dan maar de lat te verlagen, maar vragen om maatwerk. Hoe ziet het college de rol van de gemeente in het ondersteunen van deze locaties, zodat ze aan kwaliteitseisen kunnen blijven voldoen en dieren een goed leven krijgen?

Ruimte voor dieren in een groeiende stad

Dan het volgende punt. We zien dat de stad groeit, verdicht, en dat het aantal inwoners toeneemt. Tegelijkertijd staat de natuur onder druk. Dat maakt de vraag urgent: hoe zorgen we dat wilde dieren óók een plek houden in Zwolle? Wij geloven dat we bewust moeten omgaan met ruimte. Het college doet al veel als het gaat om natuur en dierenwelzijn bij ontwikkelingen in de fysieke leefomgeving. Maar die koppeling mis ik hier: wat is de visie van het college op de rol van wilde dieren in de gemeente? En ziet het college mogelijkheden om op deze manier dierenwelzijn integraal onderdeel te laten zijn van ruimtelijke ontwikkelingen, en dat terug te laten komen in het uitvoeringsplan?

Complexe rol van dierenopvang

De opvang en herplaatsing van dieren is een taak die veel vraagt van de betrokken organisaties. Ze functioneren als vangnet voor mensen die niet meer voor hun huisdier kunnen zorgen en dragen bij aan bewustwording over dierenwelzijn. Tegelijkertijd is de druk op deze organisaties hoog, zowel qua capaciteit als financiën. We lezen dat de straatdierenarts is weggevallen door gebrek aan middelen. Hoe ziet het college de rol van deze voorzieningen in het geheel van het dierenwelzijnsbeleid? En hoe wordt het gat dat de straatdierenarts achterlaat opgevuld?

Zwolle is een stad waar we omkijken naar elkaar – ook naar de dieren die met ons samenleven. Met dit beleid zetten we een mooie stap vooruit. En we kijken uit naar hoe het college dit verder invult in het uitvoeringsprogramma.