Aanwijzing lokale omroep

Er is één partij die zich heeft aangemeld als kandidaat voor de lokale omroep: de Algemene Omroep Zwolle (AOZ). D66 ziet geen grote bezwaren tegen deze keuze, maar heeft wel aandachtspunten over het bestuur. Verder steunen we de voordracht van AOZ als nieuwe lokale omroep.

Hieronder leest u de bijdrage van ons raadslid Mark aan het debat.

De afgelopen periodes

Om te beginnen met hoe D66 aankijkt tegen lokale journalistiek. De kwaliteit daarvan zien we graag van een hoog niveau. Daarmee bedoelen we dat Zwolle het verdient een lokale omroep te hebben die nieuws brengt, duiding geeft en programma’s maakt voor de verschillende doelgroepen in deze gemeente. Dit zeiden we 5 jaar geleden bij de aanwijzing van RTV Focus en het geldt ook nu.

Maar vanavond gaat het niet over de inhoud, wel over wie het mag gaan uitvoeren. Het debat hierover heeft de afgelopen periodes tot veel reuring geleid. Mede omdat de uitvoering van een voorganger om verschillende redenen niet tot tevredenheid stemde. Bij de advisering aan het commissariaat voor de media in 2020 hebben we als raad in reactie op de periode ervoor geprobeerd zoveel mogelijk zekerheden in te bouwen. Sterker nog, we wilden veel meer dan eigenlijk toegestaan was. Nu de afgelopen periode ook niet heeft gebracht wat we van het lokale journalistieke medium verwachten, is het goed om bij onszelf na te gaan welke eisen we precies op tafel leggen en waarom. 

De kandidaat

De situatie ten opzichte van de voorgaande besluiten is in die zin anders dat we nu één inschrijvende partij hebben, de stichting Algemene Omroep Zwolle (AOZ). Wat alvast betekent dat we geen aanvullende criteria mogen toepassen. Die waren er bij de vorige aanwijzing wel, de strekking ervan wordt betrokken bij de motivering op de wettelijke criteria. Want dat is het kader waaraan we nu moeten toetsen, samengevat in vier vragen. Die loop ik gemakshalve langs en benoem daarbij de belangrijkste aandachtspunten vanuit onze fractie:

  • Op de vraag of AOZ een rechtspersoon naar Nederlands recht met volledige rechtsbevoegdheid is luidt simpele antwoord ja. Maar het bestuur bestaat momenteel uit één persoon, dat moeten er drie zijn. In de statuten is opgenomen dat dit zo spoedig mogelijk op orde wordt gemaakt, maar behalve een advies aan het Commissariaat zien we daar geen afspraken over. Het lijkt ons verstandig hier een concrete termijn aan te koppelen. We denken dan de ingangsdatum van het worden van lokale omroep of uiterlijk eind dit kalenderjaar. We overwegen om hier een motie (of amendement) voor in te dienen.
  • De vraag of AOZ de mediaopdracht uitvoert volgens de maatschappelijke behoeften is nog niet eenduidig te beantwoorden. Op dit moment is de balans in de onderwerpen mogelijk nog niet wat het kan zijn wanneer het subsidiebedrag voor de lokale omroep besteed kan worden. Met de informatie die we er nu over hebben, vertrouwen we er op dat die balans gewoon op orde is.
  • De aanvrager heeft een Programmabeleid Bepalend Orgaan (PBO) dat onder meer als taken heeft het beleid voor media-aanbod te bepalen en te toetsen en rapporteren over dat beleid. Aan dit criterium wordt dus voldaan.
  • Tot slot de vraag of dat PBO representatief is samengesteld uit de belangrijkste voorkomende stromingen. Het PBO kent zes leden die binding hebben met de stromingen maatschappelijk, cultureel, geestelijk / godsdienstig, onderwijs en educatie, jongeren en werkgevers. Wij onderschrijven het aandachtspunt dat hierbij wordt benoemd, namelijk dat de PBO-leden op persoonlijke titel zitting hebben en niet gemandateerd zijn vanuit één van de hoofdstromingen. Bij de vorige aanwijzing waren we hier strenger op, het voldoet echter aan de vraag en dat is voor ons nu voldoende.

Geen negatief advies

Wanneer we deze overwegingen op een rij zetten, zijn er voor ons geen zwaarwegende redenen om een negatief advies af te geven. De aandachtspunten over de samenstelling van het bestuur en de mandatering van het PBO vinden we echter wel zodanig van belang, dat we daar graag het college nog over horen om te besluiten of we een motie (amendement) nodig achten. Buiten die overweging, zijn we van plan in te stemmen met de beslispunten van dit voorstel en de voordracht voor de aanwijzing van de Algemene Omroep Zwolle te steunen.