De Spoorzone is een stedelijk gebied met weinig ruimte voor groen. Dat maakt het des te belangrijker dat wij met elkaar vaststellen hoe wij willen omgaan met de beschikbare openbare ruimte. In de eerste regels van de visie valt direct de urgentie te lezen van het aanpakken van grote problemen en urgenties en deze beperkte ruimte, zoals de enorme druk op de biodiversiteit en ecosystemen, maar ook de toename van klimaatverandering en overgewicht. Te lezen valt dat alle betrokken partijen hierin verantwoordelijkheid willen nemen. Uit de visie blijkt wat D66 betreft dat een aantal mooie en voor mij persoonlijk ook inspirerende stappen worden gezet.
De opgaves die voor ons liggen vragen een fundamentele andere manier om te kijken naar stedelijke ontwikkelingen. En ik zou graag een aantal voorbeelden uit de visie halen, die ik positief opmerkelijk vindt.
Openbare ruimte Spoorzone
D66 is blij verrast met de aandacht voor groen in de Spoorzone, ondanks het feit dat het een stedelijk gebied is met weinig ruimte voor groen. Ons raadslid Suzanne stipt een paar positief opmerkelijke ideeën aan uit het plan voor de openbare ruimte van de Spoorzone aan, zoals de ‘groen tenzij’ regel, de groene bodemsanering en de groene oases.
Hieronder leest u haar bijdrage.
Groen tenzij
De ‘groen tenzij’ regel, is er eentje die ook zeker wel eens door mijn gedachten is gegaan. Ik ben blij verrast dat de regel is opgenomen in de visie. De regels zegt iets over de verhouding groen en steen, maar ook over de ruimte natuurlijke processen krijgen in het groen. Graag zou ik van de wethouder willen weten of zij mogelijkheden ziet om deze regel door te trekken naar andere gebiedsontwikkelingen.
Groene bodemsanering
Verder werd mijn aandacht nog in het bijzonder getrokken naar de ‘groene bodemsanering’, waarbij vervuiling in de bodem door een natuurlijk proces door de inzet van planten wordt gezuiverd van schadelijke stoffen. Fantastisch dat het wordt gedaan, en ook hierbij de vraag aan de wethouder: Ziet zij mogelijkheden om deze manier van bodemsanering op meer plekken in de stad in te zetten? Wij zouden op zich ook graag zien dat deze visie wordt doorgetrokken over de gehele stad.
Het Lubeckplein als groene oase
Tot slot lees ik in de stukken over groene oases en de voorkeur om groen te concentreren in grote vakken, en het Lubeckplein. D66 zou graag zien dat het Lubeckplein het visitekaartje wordt van het gebied en één grote binnentuin wordt of misschien zelfs een bos. Graag zou ik van de wethouder iets concreter willen weten wat wij kunnen verwachten van het Lubeckplein, kan dit veranderen in een groene oase?
Wij zijn blij dat in het culturele en circulaire Spoorzone voldoende aandacht is voor groen. Want daarmee zet je ontmoeten in een gezonde leefomgeving en duurzaamheid voorop. Wij roepen het college daarom op om, daar waar het kan, echte groene oases te creëren in de Spoorzone.