Gebiedsproces Stadsbroek

D66 is positief over de ambitie om van Stadsbroek een klimaatbestending parklandschap te maken waarbij gefocust wordt op klimaat en natuur. Een gebied met veel mogelijkheden voor groen en het versterken van de biodiversiteit. Wel sprak onze fractievoorzitter Marco bij het debat uit dat we terughoudend zijn over het toevoegen van vele andere functies aan het gebied, wat ten koste zou gaan van de natuur en de rust.

Hieronder leest u zijn bijdrage.

Een groen gebied

De toekomst van Stadsbroek ziet er rooskleurig uit. Letterlijk ‘rooskleurig’, want vanuit de potentie en ambitie om van het gebied een klimaatbestendig parklandschap te maken komen niet alleen de rozen te leven, maar neemt de gehele biodiversiteit een grote vlucht, groeien er planten en bomen in overvloed en vinden vele diersoorten er een plek om te leven en te rusten. Een gebied dat gericht is op natuur en klimaat en daarmee water en bodem sturend is. 
 
Het groene gebied biedt mogelijkheden voor recreatie, maar wat D66 betreft passen deze functies bij de uitgangspunten van het gebied. Wij, inwoners uit Stadshagen en Zwolle, zijn er te gast en daarom passen wij ons aan, aan de uitgangspunten van het gebied. Primair wordt het wat ons betreft een gebied om te onthaasten en je onder te dompelen in de natuur. Hier passen niet intensieve en licht recreatieve vormen bij zoals wandel-, struin-, en hardlooppaden en initiatieven als het Stadshagerbos, de Herenboeren of bijvoorbeeld de Nooterhof.

Ontkoppelen van Ijsselvizier

Het debat van vanavond is een tussenstap om het proces van het eerder altijd in één ademgenoemde gebied IJsselvizier, procesmatig los te koppelen van Stadsbroek. En daar kunnen wij ons in vinden. Bij de begroting, nog geen maand geleden, constateerde we het al: niet alles kan tegelijk. We vinden het dan ook verstandig dat het college ervoor kiest om IJsselvizier voorlopig niet verder uit te werken. Zeker vanuit de wetenschap dat kleinschalige ontwikkelingen op de erven van particulieren doorgang kunnen vinden en verkennende gesprekken met de provincie mogelijk alsnog leiden tot beleidsontwikkeling voor een Kwaliteitsimpuls van de Groene Omgeving (KGO) in IJsselvizier. 
 
En met het loskoppelen van beide gebieden, wordt vanavond met de startnotitie Stadsbroek een volgende stap gezet. En in grote lijnen kunnen wij ons vinden in de uitgangspunten van de startnotitie waarbij de doelstelling luidt om Stadsbroek te ontwikkelen tot ‘hét klimaatbestendige parklandschap van de regio Zwolle’.

Niet te veel functies toevoegen

Zoals ik al aangaf vindt D66 dat de uitgangspunten van het gebied leidend moeten zijn: functies die we toevoegen moeten hierbij passen. We constateren alleen dat dit op onderdelen schuurt. Want ambitie is mooi, maar wat doet ‘hét klimaatbestendig parklandschap van de regio’ met de aantrekkingskracht en impact daarvan op dit gebied? En ja, nieuwe klimaatneutrale en circulaire woonmilieus voegen iets toe aan de Zwolse woningvoorraad en met de opbrengsten hiervan kan een sluitende businesscase worden gehaald, maar de hoeveelheid woningen, de plek waar deze gerealiseerd worden en de voorzieningen die nodig zijn om deze te bereiken, maken nogal uit of zowel mens als dier zich daar thuis blijft voelen.  
 
Daarbij bevindt er zich in het gebied een ondernemer met milieuzonering die daar gezien de ambities niet kan blijven, maar tot op heden ook nog niet betrokken is bij de plannen. Graag een reflectie van de wethouder op dit onderdeel. 
 
 Terughouden over de functies geldt voor de fractie van D66 zeker ook voor eventuele toevoeging van een wielerbaan of evenementenlocatie. Als de focus van dit gebied zo sterk gericht is op natuur en klimaat, dan moeten we de impact van de mens in het gebied zo klein mogelijk houden. Wat ons betreft betekent dat geen wielerbaan op deze plek, en al zeker geen evenementenlocatie in Stadsbroek. De wielerbaan zou wat ons betreft perfect passen in de Marsweteringlanden, waarvan de startnotitie volgende week in deze raad wordt besproken.  

Focussen op klimaat en natuur

We hebben nu de kans om een uniek stukje Zwolle te ontwikkelen en tegelijk grote stappen te zetten in de ambities van ons onlangs vastgesteld groen en recreatiebeleid. Laten we goed kijken naar de functies per gebied en niet alles in Stadsbroek willen stoppen. Laten we ons in Stadsbroek blijven focussen op klimaat en natuur, zodat het ook het uitloopgebied blijft waar onze inwoners en dieren tot rust kunnen komen en zich thuis voelen.