Vanavond zitten we hier aan tafel waarschijnlijk met allemaal voorbeelden van mensen die zich inzetten voor de stad. Als buurvrouw, als lid van de Ouderraad of misschien wel avondjes op de Soepbus. Voor D66 is het belangrijk dat mensen kunnen groeien en zich ontwikkelen. En wees divers.
Dus voorzitter, het belang van vrijwilligerswerk of mantelzorg ligt niet ter discussie. Maar waar we wel over moeten discussiëren zijn volgens onze fractie drie belangrijke punten: het belang van werkgevers, het verminderen van regeldruk en misschien het belangrijkste: kies en start.
Vrijwilligers- en mantelzorgbeleid
D66 vindt het belang van vrijwilligerswerk en mantelzorg duidelijk. Daarom heeft ons raadslid Lizet bij het debat over het vrijwilligers- en mantelzorgbeleid zich uitgesproken over het makkelijker maken om vrijwilliger of mantelzorger te zijn. Aan de ene kant door minder regeldruk en meer duidelijkheid en aan de andere kant door werkgevers hiervoor werknemers de gelegenheid te laten geven.
Hieronder leest u haar bijdrage.
Belang van werkgevers
Ons eerste punt is het belang van werkgevers. Compliment aan de wethouder voor de actie tussen vrijwilligerswerk als opstap naar een betaalde baan. En misschien kunnen we het ook andersom bekijken? D66 is er voorstander van als werkgevers mensen ook de gelegenheid bieden om vrijwilligerswerk te doen en tegelijkertijd mantelzorgers beter te ondersteunen. We zien dat niet als actie in het beleidsplan. Graag zou ik willen weten of het college het met ons eens is dat het in het beleidsplan wordt opgenomen als actie?
Verminderen van regeldruk
Ons tweede punt is het verminderen van regeldruk. ‘Het feit dat er sprake is van regeldruk dat komt met name op conto van de gemeente.’ Wat mij betreft een prachtig citaat uit het beleidsplan. En tegelijkertijd een verdrietig citaat voor de vrijwilligers in de stad. We horen ook signalen uit de stad over jaarlijkse ‘subsidie-circus’ van organisaties. D66 wil minder regeldruk en meer duidelijkheid. We overwegen om een zin toe te voegen in het beleidsplan vrijwilligers- en mantelzorgbeleid, namelijk: ‘We moeten daarom ook in eigen huis onderzoeken of we processen, bijvoorbeeld rondom subsidieaanvraag kunnen vereenvoudigen’ en ‘verkennen of langjarige subsidies ook mogelijk zijn’. Onze fractie is ervan overtuigd dat dat leidt tot minder regeldruk, minder circus en meer duidelijkheid.
Kies en start
Ons derde punt is het belangrijkste, kies en start. Kies in tijden van schaarste. Het beleidsplan moet vooral leiden tot meer vrijwilligers, er ligt echter geen keus over waar we dan meer vrijwilligers willen. Onze fractie ziet dat er nog steeds mensen zijn die zich inzetten in de hulp of zorg om zichzelf te ontwikkelen. En tegelijkertijd is dat aantal vrijwilligers wel vrij laag ten opzichte van ander vrijwilligerswerk. Terwijl we ook weten dat dáár de grootste vraag wordt verwacht de komende jaren. We sorteren zelfs voor op een kostenbesparende beweging. D66 zou voorstander om juist daar in te zetten op scholing, werkgevers en budget. Graag zou ik daarom de wethouder willen vragen waarom het budget niet mee beweegt voor het vrijwilligerswerk en mantelzorg? En start, start – laten we niet wachten tot een uitvoeringsplan in 2025, maar laten we alsjeblieft starten met de acties in het beleidsplan. Er is geen tijd te verliezen. Laten we niet bezinnen, maar beginnen.
Dank!
En daarom als laatste punt: Zwolle is natuurlijk allang begonnen. Dat doen alle mensen in de buurt, een wijkinitiatief of een Burgerberaad. Daarom namens D66 dank aan alle goede voorbeelden in de stad: jullie zijn een voorbeeld voor álle toekomstige generaties.