Voorzitter, vanavond sta ik hier ongemakkelijk. Want als je op voorhand het bericht krijgt dat je even moet doorgeven als je wordt bedreigd als raadslid – dan voelt dat ongemakkelijk.
Maar vanavond sta ik hier ook om verantwoordelijkheid te nemen. Dat betekent dat onze fractie kan instemmen met de voorgestelde locaties om vluchtelingen op te vangen. Zwolle kan dat.
En voorzitter, laten we vooral niet vergeten dat Zwolle al sinds jaar en dag mensen opvangt. We doen dat in Kamperpoort, in Oosterenk, straks in de AA-landen en in Spoolde. En in de afgelopen twee jaar ben ik (bijna) overal geweest. Ik heb woedende mensen uit de AA-landen gesproken, maar ook wanhopige vluchtelingen ontmoet in de Oosterenk. En ik heb inwoners gesproken die zich met hart en ziel inzetten voor mensen die zijn gevlucht.
En voorzitter, dit heeft me diep geraakt. En het doet me beseffen dat nuance bijna onmogelijk is. Ik hoop dat we dat vanavond in Zwolle wel met elkaar kunnen opbrengen.
Vanavond ga ik eerst in op de voorgestelde locaties en daarna zal ik een doorkijkje geven richting de toekomst.
Vluchtelingenopvang
Bij het debat over de voordraging van locaties en aantallen van vluchtelingenopvang voor de Spreidingswet heeft D66 zich uitgesproken om met de voorgestelde locaties in te stemmen. Hieronder leest u onze bijdrage aan het debat.
Voorgestelde locaties
Voorzitter, zoals gezegd – onze fractie stemt in om de drie voorgestelde locaties in Holtenbroek, AA-landen en Zwolle Zuid verder te ontwikkelen. We vangen daarmee 500 vluchtelingen op. We houden ons daarmee aan de afspraak van de raad om twee tot drie kleinschalige locaties, verspreid over de stad, voor te dragen voor de Spreidingswet. We steunen de inzet van het college om te werken met een meedenkgroep, een omwonendenoverleg voor een beheerplan én de inzet voor een inhoudelijk dagprogramma voor de vluchtelingen.
Vanavond is de inzet van onze fractie dat we laten zien dat we de vele zorgen hebben gehoord. Onze fractie vindt het belangrijk dat we moeten proberen om de zorgen weg te nemen door het goed te organiseren. Voorzitter, dat betekent voor D66 dat we keihard investeren om mensen vanaf dag één mee te laten doen. Dat betekent Nederlandse les. Dat betekent hulp naar (vrijwilligers)werk. En dat betekent ook open deuren voor de buurt zodat mensen met elkaar in contact komen. We weten uit ervaring dat dát werkt. En het past ook bij de vele creatieve ideeën van Zwollenaren om de contacten tussen vluchtelingen en inwoners te versterken. Want voorzitter, mensen zeggen ook: laat ze maar komen, ze zijn welkom. Graag hoor ik een reflectie van het college wat onze inzet gaat worden om mensen mee te laten doen vanaf dag één.
Doorkijkje naar de toekomst
Voorzitter, als tweede punt wil ik een doorkijkje richting de toekomst geven. We hebben als Zwolle de afspraak gemaakt dat we 700 vluchtelingen opvangen. We doen dat als gedeeltelijke verantwoordelijkheid om mensen op de vlucht te beschermen. We doen dat uit solidariteit om Ter Apel een handje te helpen.
Maar laten we elkaar vanavond niet voor de gek houden: we zijn er nog niet. Voor elke voorgestelde locatie moet er nog nader onderzoek komen of het überhaupt te realiseren is. En in 2027 gaat de locatie in Kamperpoort dicht. Dat betekent dat we steeds onrust in de wijken hebben over (eventuele) locaties – terwijl rust en duidelijkheid hierin zo belangrijk is. En daarbij het is ook kapitaalvernietiging als we telkens locaties open en dicht doen. D66 steunt het college om opvangplekken te realiseren in de aankomende gebiedsontwikkelingen. Maar voorzitter, naast steun willen we vooral tempo, tempo, tempo. Graag hoor ik daar een reflectie op van het college.
Voorzitter, tot slot, wil ik nog een keertje benadrukken dat we de opvang goed moeten organiseren. Dat mensen mee kunnen doen vanaf dag één. En dat we werk moeten maken van locaties voor langere termijn. Zwolle neemt verantwoordelijkheid, Zwolle kan dat.