Ontwikkelplan Centrumgebied Oosterenk

Bij het eerste debat na het zomerreces is er gesproken over het ruimtelijk ontwikkelplan voor het centrumgebied van Oosterenk. De gemeente wil Oosterenk transformeren, waardoor er in de toekomst in het gebied gewerkt en gewoond kan worden. D66 is blij met de plannen voor de realisatie van meer broodnodige woningen.

Blij met de plannen

D66 heeft met interesse de stukken bekeken en gelezen en onze afdronk is als volgt: Oosterenk is op dit moment een grijs gebied, wat aan de vooravond staat om ingekleurd te worden. Een gebied wat nu vooral wordt gebruikt voor werken, leren en zorgen zal een geheel nieuwe dynamiek krijgen door hier wonen en recreëren aan toe te voegen. Het college heeft goed gezien dat hier ruimte is, en is van plan slim opgaven te combineren waarmee veel winst te behalen valt. Wij zijn dan ook overall blij met de plannen. Wel hebben wij een aantal punten waarover wij graag het gesprek aan gaan.  

Toekomstige bewoners
betrekken bij de participatie

De Ceintuurbaanzone is een gebied waar 300 bedrijven gevestigd zijn, 12.500 mensen werken en 4.500 leerlingen naar school gaan. Het gebied wordt intensief gebruikt, maar wel voornamelijk een gedeelte van de dag. Door hier wonen en recreëren aan toe te voegen zal in het gebied meer reuring ontstaan, want in het gebied zal meer worden geleefd ook buiten kantoortijden. Wat D66 betreft wordt ruimte hiermee slimmer benut. Hiermee is het wel nog belangrijker dat niet alleen de huidige gebruikers van het gebied maar ook de toekomstige bewoners worden betrokken in de participatie. Het is dan ook goed om te zien dan ook dat er is geparticipeerd en door 400 woningzoekenden een enquête is ingevuld.

Voorzieningen en reuring

Wat wij hierbij willen uitlichten is dat levendigheid, met name in de avond, belangrijk wordt gevonden, evenals ruimte en plek voor ontmoeting. In een gebied dat op dit moment vooral wordt gebruikt om te werken en te leren kunnen wij ons heel goed voorstellen dat dit een zorg is van toekomstige bewoners. In de plannen wordt genoemd dat er een voorziening komt voor dagelijkse boodschappen, zorgvoorzieningen worden genoemd en plek voor een kop koffie. Is er bij de keuze voor de voorzieningen voldoende rekening is gehouden met de wens voor meer reuring in het gebied, ook in de avonden?

Risico chemische middelen

Oosterenk is verrassend centraal gelegen. Het centrum van Zwolle ligt op een fietsafstand van 10 minuten en het station ligt op een fietsafstand van 12 minuten. Tegelijk ligt het gebied aan de rand van de hoofdgroenstructuur, namelijk de prachtige omgeving van de Westerveldse Aa. Met name in het BPD gebied sta je met 1 been in de reuring en met 1 been in het groen. Een gebied wat intensiever gebruikt zal worden voor recreatie. Het laatste wat je dan wilt is geconfronteerd worden met eventuele chemische gewasbestrijdingsmiddelen. Een aantal woningen zullen gelegen zijn op een afstand van minder dan 50 meter van gebied die zijn aangemerkt als spuitzone. Deze percelen worden gebruikt als grasland en van het spuiten van chemische middelen is op dit moment dan ook geen sprake, maar waar onze zorg vooral ligt is dat dit gebruik in de toekomst kan veranderen. Deelt de wethouder deze zorg deelt en hoe zij van plan is hiermee om te gaan?

Geluid en drukte van de Ceintuurbaan

Tot slot lezen wij in de stukken dat het college goed contact onderhoud met het Isala ziekenhuis. Het verbaasde ons dan ook dat in de krant stond te lezen dat het Isala een hele reeks zorgen heeft. Onder andere wordt de mogelijke overschrijding van geluidsnormen en de drukte op de Ceintuurbaan genoemd. Ten aanzien van het geluid moet nog nader onderzoek worden gedaan. Ook is bekend dat de Ceintuurbaan in de spitsperioden erg druk is en de druk naar verwachting verder toeneemt als daar bijna 600 woningen worden toegevoegd. Te lezen valt dat het college oplossingen hiervoor aan het onderzoeken is. Uiteraard mag het wat D66 betreft niet zo zijn dat het Isala ziekenhuis op enige wijze belemmerd wordt in haar activiteiten. Uiteraard willen wij tegelijk zoveel mogelijk tegemoet komen aan de schreeuw om woningen. Hoe met de zorgen van het Isala ziekenhuis wordt omgegaan, met name ten aanzien van geluid en de drukte op de Ceintuurbaan?

College en initiatiefnemers, veel succes met de verdere uitwerken. Wij kijken uit naar het vervolg.