Provincie stopt met ZHPLG. ‘Toekomst voor boeren, natuur en inwoners staat op het spel’

Het Zuid-Hollands Programma Landelijk Gebied (ZHPLG) had een samenhangend plan moeten zijn om natuur te herstellen en tegelijkertijd perspectief te bieden aan boeren. D66 zag hierin een kans om natuur, water, stikstof, bodem en landbouw op een integrale manier aan te pakken. De Provinciale Staten heeft echter besloten het ZHPLG stop te zetten, terwijl het juist kon zorgen voor duidelijkheid en duurzame ontwikkeling. Ondanks dat er geen meerderheid is om door te gaan met het ZHPLG, blijft D66 zich inzetten voor een toekomstbestendig landelijk gebied. ‘Geen stilstand, maar regie en richting: dat is waar wij voor kiezen’, aldus fractievoorzitter Laura Neijenhuis.

Een samenhangende aanpak

Het Zuid-Hollands Programma Landelijk Gebied (ZHPLG) moest hét integrale plan worden om natuur te herstellen en boeren een toekomstperspectief te bieden. Sinds het voorjaar van 2023 bracht het programma de belangen van natuur, water, stikstof en klimaat samen, als randvoorwaarden voor een vitaal platteland. Binnen deze kaders zou het landelijk gebied zich verder kunnen ontwikkelen tot een aantrekkelijke plek om te wonen, werken, landbouw te bedrijven en te recreëren. Waarbij de natuur beschermd en versterkt wordt.

Het unieke aan het ZHPLG was dat het al deze doelen in één programma onderbracht. Maar eind 2024 besloot het kabinet het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) en het bijbehorende transitiefonds te schrappen. Ondanks dat is Zuid-Holland, mede op verzoek van gebiedspartners, doorgegaan met een gebiedsgerichte aanpak. Toch lag er een voorstel voor in provinciale Staten om het ZHPLG helemaal stop te zetten.

D66 is teleurgesteld over deze koerswijziging. Fractievoorzitter Laura Neijenhuis: ‘Wij willen vooruit, met een duidelijke koers voor natuur, boeren en een leefbaar landelijk gebied. Het ZHPLG kon die samenhang bieden. Het stopzetten ervan betekent een gemiste kans.’

‘Wij willen vooruit, met een duidelijke koers voor natuur en boeren’

Laura Neijenhuis

Een toekomstgericht landelijk gebied

Ondanks dat er in de Provinciale Staten geen meerderheid is om met het ZHPLG door te gaan (14 voor, 39 tegen), blijft D66 zich inzetten voor een duurzame en integrale aanpak. ‘We kunnen niet toestaan dat de urgentie van natuurherstel, een duurzame landbouw en een gezonde leefomgeving op de plank blijft liggen. We moeten nu keuzes maken’, benadrukt Laura Neijenhuis.

Daarnaast heeft D66, samen met de SGP, een amendement ingediend om ervoor te zorgen dat de Provinciale Staten de regie behouden. Dit betekent dat de provincie de ruimtelijke keuzes voor het landelijk gebied blijft maken. Helaas was ook voor dit voorstel geen meerderheid (21 voor, 32 tegen).

D66 blijft zich inzetten voor een samenhangende aanpak waarin natuur, landbouw en leefbaarheid hand in hand gaan. Want alleen door verantwoordelijkheid te nemen, bouwen we aan een toekomstbestendig Zuid-Holland.