Even voorstellen: de kandidaat-lijsttrekkers PS2023

De verkiezing voor de nieuwe lijsttrekker voor PS2023 is gestart. Hieronder stellen de twee kandidaat-lijsttrekkers zich voor: Laura Neijenhuis en Frans Weerkamp.

Je kunt ze binnenkort ook ontmoeten op de lijsttrekkersdebatten:

-> 21 juni in Boskoop
-> 23 juni online via de livestream
-> 24 juni in Rotterdam
-> 26 juni in Leiden

Laura Neijenhuis

Laura Neijenhuis - Beeld: Martijn Beekman

Laura is 30 jaar oud en woont in Rotterdam. Op dit moment is zij Statenlid namens D66 in Zuid-Holland en Projectmanager Ruimtelijke Strategie bij Antea Group.

Motivatie

Vol enthousiasme en energie stel ik mij kandidaat als lijsttrekker voor D66 Zuid-Holland. Afgelopen periode hebben we met en sterk team in de oppositie werk gemaakt van de duurzame leefomgeving. Als lijsttrekker wil ik een stevige campagne opbouwen op dit thema. De kiezer kan straks niet om D66 heen! Mijn ambitie is om na de verkiezingen met een grotere fractie terug te komen, zodat we komende periode echt het verschil kunnen maken.

Ik ben Laura: Rotterdammert, sinds kort dertiger, scout, sociaal geograaf en gamer. In het dagelijks leven werk ik als Omgevingswet-expert. Na een succesvolle persoonlijke campagne ben ik in 2019 met voorkeurstemmen verkozen. In de afgelopen drie jaar heb ik dus jouw stem mogen vertegenwoordigen in de Provinciale Staten van Zuid-Holland. Deze periode vroeg ik continu aandacht voor bewonersparticipatie en diende ik een initiatiefvoorstel in voor een Zuid-Hollandse jongerenraad. Ik zorgde voor meer samenwerking met gemeenteraden en waterschappen in de energietransitie door het CongRES. En op mijn initiatief werd tijdens corona en noodfonds voor cultuur opgezet.

Om een betere wereld voor morgen te creëren, moeten we vandaag aan de slag. Ik ga me als lijsttrekker en statenlid daarom inzetten voor:

* Een inclusieve provincie: ons beleid wordt toegankelijk en begrijpelijk voor iedereen, en we zorgen voor een lagere drempel voor participatie van inwoners, bijvoorbeeld via en jongerenraad, participatieprocessen en het burgerinitiatief.

* Een duurzame, gezonde en fijne leefomgeving: we maken werk van schone lucht, bodem en water. Woningbouw in onze gemeenten stimuleren we voor de juiste doelgroepen. En we zetten grote stappen in de energietransitie.

Met jouw steun ga ik met nog meer enthousiasme de komende periode door. En als lijsttrekker wil ik met team D66 van Zuid-Holland de provincie maken waar iedereen mee kan doen. Wil jij dat ook?
Stem Laura Neijenhuis voor lijsttrekker D66 Zuid-Holland

Bekijk de kandidatenvideo van Laura.

Vroegere functie(s) binnen of namens D66

(Nov 2020 – mrt 2021) Kandidaat nr. 62 bij D66 voor de Tweede Kamerverkiezingen 2021.,
(Nov 2018 – mrt 2019) Kandidaat r. 8 bij D66 Zuid-Holland voor de Provinciale Statenverkiezingen 2019.,
(Sept 2018 – mrt 2019) Duo-Campagneleider bij D66 Zuid-Holland (PS19).,
(Sept 2017 – dec 2018) Bestuurslid bij FEMDEM, het vrouwennetwerk van de Jonge Democraten.,
(Juni 2016 – sept 2017) Internationaal Secretaris in het landelijk bestuur van de Jonge Democraten.,
(Juli 2015 – juni 2018) Program Manager van het Gender Equality Program bij de International Federation of Liberal Youth (IFLRY), internationale koepelorganisatie van jonge liberalen.,
(Nov 2014 – mrt 2015) Kandidaat nr. 15 bij D66 Gelderland voor de Provinciale Statenverkiezingen 2015.,
(Nov 2014 – jan 2015) Campagnecoördinator Social Media en Communicatie bij D66 Gelderland (PS15).,
(Juni 2014 – mrt 2015) Lid van de Programmacommissie voor D66 Gelderland Provinciale Statenverkiezingen 2015.

Andere maatschappelijke functies

(Okt 2019-heden) Coordinator External Relations, World Organization of the Scout Movement, Europe Region.,
(Dec 2017 – juni 2020) Algemeen lid in het Landelijk Bestuur van Scouting Nederland.,
(Nov 2016 – okt 2019) Kernteam External Relations, Funding and Partnerships, World Organization of the Scout Movement, Europe Region.,
(2010-2016) Secretaris in diverse lokale scoutingbesturen, van Scouting Dannenburcht Huissen, Willem Alexander Scouting Arnhem en Regio Klein Gelderland.

Frans Weerkamp

Frans Weerkamp - Beeld: Eigen foto

Frans is 34 jaar oud en woont in Rotterdam. Op dit moment is lid van de verkiezingsprogramma-commissie van D66 Zuid-Holland en Strategisch adviseur van de Nationale Ombudsman.

Motivatie

De verkiezingen voor de Provinciale Staten gaan voor mij over de mensen die geen huis kunnen vinden, over kinderen die opgroeien in een ongezonde omgeving en over iedereen die zich zorgen maakt over het klimaat. Veel van deze mensen ervaren dat de politiek niet genoeg doet. Dat zie ik in mijn voor de Nationale ombudsman, als vrijwilliger voor Amnesty en in mijn wijk. De tijd dring. We staan op een kruispunt en moeten beslissen: door op dezelfde weg, of kiezen we voor een progressieve toekomst?

Mijn keuze is dat Zuid-Holland de meest progressieve provincie van Nederland wordt, een koploper. Niet langer klimaatverandering versnellen, maar tegengaan. Er komen meer betaalbare huizen bij, iedereen heeft een park op loopafstand en we investeren in het openbaar vervoer. In de plaatsen waar ik woonde (Leiden, Den Haag en Rotterdam), heb ik gezien dat we de kennis en expertise hebben.
Het is aan de fractie om de Provincie aan te jagen, met dat typische geluid van D66. Optimistisch, verbindend en gericht op resultaat. Dat past bij D66 en ook bij de manier waarop ik zelf werk. Misschien dat u dit herkent, vanuit mijn eerdere inzet voor onze partij. Zo zette ik het online campagneteam van #kieskaag op bij de afgelopen landelijke verkiezingen, samen met ruim 200 fantastische vrijwilligers. Ook verwacht ik te kunnen putten uit mijn jarenlange ervaring als projectleider.

Ik hoop dat u mij het vertrouwen geeft om uw lijsttrekker te worden. In deze rol kunnen we samen bouwen aan onze mooie provincie. Ideaal in de praktijk. Stem op Frans Weerkamp. Ook kom ik graag met u in contact, bijvoorbeeld via [email protected] of via sociale media.

Vroegere functie(s) binnen of namens D66

Teamlead, Lets Talk #kieskaag, Bestuurslid, Thema-afdeling Internationale Samenwerking.

Andere maatschappelijke functies

Dialoogbegeleider, Amnesty International, Vrijwilliger, Ready2Help, Rode Kruis.