Eet jij vandaag ook vegan?

Vandaag is het wereld veganisme dag, een mooi moment om stil te staan bij de voordelen van plantaardig eten. Het vermijden van dierlijke producten draagt niet alleen bij aan een beter milieu en klimaat, maar is vaak ook gezonder. Toch kan het soms lastig zijn om inspiratie op te doen voor smakelijke gerechten zonder dierlijke ingrediënten. Daarom hebben we een selectie gemaakt van onze favoriete veganistische recepten, samen met tips voor innovatieve vegan producten.

Vegan kapsalon

De kapsalon, die oorspronkelijk uit Rotterdam komt, is ondertussen in heel Nederland een klassieker. Deze versie is gemakkelijk thuis te maken en ook nog eens helemaal plantaardig!

Ingrediënten
2 pakjes vegan shoarma
1/4 ijsbergsla
2 tomaten
1/2 komkommer
100 gram geraspte vegan kaas
150 gram sojayoghurt
800 gram ovenfriet
2 eetlepel zonnebloemolie
1 teen knoflook
1 theelepel zeezout

Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 180 °C en bereid de ovenfriet zoals aangegeven op de verpakking.
2. Verhit ondertussen een beetje zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de vegan shoarma in ongeveer 4 tot 5 minuten krokant en goudbruin.
3. Leg de friet in een ovenschaal en verdeel de vegan shoarma en vegan kaas eroverheen. Zet de schaal 10 tot 15 minuten in de oven tot de kaas goed gesmolten is.
4. Snijd ondertussen de sla in dunne reepjes en snijd de tomaat en komkommer in kleine blokjes. Strooi deze groenten over de kapsalon zodra deze uit de oven komt.
5. Pers de knoflook uit en meng dit door de sojayoghurt. Roer goed door en breng op smaak met wat zout. Schep de knoflooksaus over de kapsalon en serveer meteen.

Beeld: De vegetarische slager

Vegan stamppot

Nog zo’n Hollandse klassieker, maar dan met een Italiaanse twist. Veel mensen weten dit niet, maar stamppot is dus het favoriete eten van onze fractie. Dit is hoe je een plantaardige versie op tafel zet:

Ingrediënten
1 kilogram aardappelen
1 theelepel Italiaanse kruiden
peper naar smaak
½ theelepel zout
150 milliliter sojaroom
300 gram andijvie
1 pot (à 295 gram) zongedroogde tomaatjes
100 gram gebroken walnoten

Bereiding
1. Schil de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes. Kook ze in ongeveer 20 minuten gaar en giet ze vervolgens af. Snijd ondertussen de andijvie en de zongedroogde tomaten (na het uitlekken) in stukjes.
2. Voeg kruiden toe aan de aardappelen en stamp ze tot een gladde puree met een aardappelstamper. Voeg geleidelijk wat sojaroom toe totdat de puree romig en zacht is.
3. Schep de andijvie en stukjes zongedroogde tomaat door de puree en verwarm het geheel nog een paar minuten, tot de andijvie iets geslonken is.
4. Bestrooi de stamppot met walnoten vlak voor het serveren voor extra crunch.

Beeld: Veganchallenge

Vegan producten

Zuid-Holland is rijk aan innovatieve ondernemers. Zo zijn er ook steeds meer bedrijven die werken aan gezonde, duurzame en vooral lekkere vegan producten. Neem bijvoorbeeld Rotterzwam. Dit bedrijf in Rotterdam kweekt zelf paddestoelen en maakt hier vervolgens heerlijk producten mee. Denk aan bitterballen, bier en zeep.

Ook in Scheveningen zijn plantaardige bedrijven innovatief bezig. North Sea Farmers opent dit najaar de eerste commerciële zeewierboerderij, 18 kilometer van de Scheveningse kust. Zeewier is veelzijdig inzetbaar: het kan dienen als basis voor voeding, kunstmest, veevoer, verpakkingsmaterialen en zelfs kleding. Bovendien onderzoeken wetenschappers het potentieel van zeewier om CO2 uit de atmosfeer te absorberen.