D66 wil duidelijkheid over instorting oever Valkenburgse Meer: ‘Waarom is er niets gedaan sinds waarschuwingen uit 2008?’

Op dinsdag 1 april is een deel van de oever van het Valkenburgse Meer ingestort. Een gebied van ongeveer twintig meter diep en honderd meter breed verdween in het water, waarbij een wandelpad, meerdere bomen en een gehandicaptenvissteiger verloren gingen. Uit berichtgeving van Omroep West blijkt dat al in 2008 werd gewaarschuwd voor de instabiele oevers van het Valkenburgse Meer, maar die signalen verdwenen schijnbaar in een la. Nu de oever daadwerkelijk is ingestort, wil D66 Zuid-Holland van het provinciebestuur weten hoe dit heeft kunnen gebeuren – en vooral wat er nu wél gedaan wordt.

Waarschuwingen in een la?

Statenlid Evita Rozenberg is kritisch. ‘We moeten onszelf als provincie de vraag durven stellen: waarom is er toen niets met die waarschuwingen gedaan? En wat zegt dat over hoe we omgaan met toezicht en risicobeheer?” zegt ze. D66 stelde naar aanleiding van een artikel van Omroep West mondelinge vragen aan Gedeputeerde Staten (GS).

Uit de beantwoording blijkt dat er op dit moment twee onderzoeken lopen: een door het waterschap en een tweede, separaat onderzoek van de provincie zelf. Het eerste advies vanuit het waterschap wordt binnenkort verwacht. Wanneer het provinciale onderzoek resultaten oplevert, is nog niet duidelijk. Wel laat het college weten dat in dit onderzoek ook de rol en verantwoordelijkheid van de provincie wordt meegenomen. “Het ene is een technische vraag: wat is er precies gebeurd? Het andere gaat over bestuurlijk handelen. We kijken nog waar die laatste vraag het beste beantwoord kan worden,” aldus de gedeputeerde.

Ondernemers en omwonenden

D66 vroeg ook welke ondersteuning getroffen ondernemers en omwonenden kunnen verwachten, nu er een noodverordening van kracht is. Volgens het college is de gedeputeerde zelf langs geweest bij de betrokken ondernemers, maar ligt het aanspreekpunt primair bij de gemeente Katwijk. 

Inzet D66

Over de vraag waarom de signalen in 2008 geen vervolg kregen kan het college op dit moment nog weinig zeggen. “Dat moet later bekend worden,” luidt de reactie. D66 wacht het onderzoek in ieder geval in belangstelling af. Rozenberg: “Wat ons betreft kan dit zomaar een haakje zijn voor een grotere discussie over waterveiligheid en risicosignalering in onze provincie.”