Rondetafelgesprek Verkeersveiligheid: Samen op weg naar nul verkeersslachtoffers

Het aantal verkeersslachtoffers in Zuid-Holland blijft zorgwekkend hoog. Jaarlijks raken er in onze provincie ongeveer 6.500 mensen gewond in het verkeer en bijna 100 mensen komen om het leven. Dit onderstreept de urgentie om gezamenlijk te werken aan verbeteringen op het gebied van infrastructuur, gedragsverandering en handhaving. Tijdens een recent rondetafelgesprek gingen we hierover in gesprek met experts, belangenorganisaties en beleidsmakers. Hoe kunnen we samen toewerken naar een provincie waarin iedereen zich veilig kan verplaatsen?

Een integrale aanpak

Gedragsonderzoeker Dirkje van de Ven benadrukte dat er niet één enkele maatregel is die verkeersveiligheid kan garanderen. Het is juist de combinatie van verschillende maatregelen die ervoor zorgt dat mensen veiliger rijden, zich bewuster gedragen en minder risicovol gedrag vertonen. Denk hierbij aan voorlichting op scholen over de risico’s van smartphonegebruik in het verkeer, lagere maximumsnelheden, verbeterde handhaving en betere infrastructuur zoals bredere fietspaden en slimme verlichting op onveilige kruispunten.

‘Onze wegen en fietspaden moeten klaar zijn voor de toekomst. We moeten investeren in brede fietspaden en veilige oversteekplaatsen’

Lisanne van Damme

De rol van de provincie

De provincie streeft naar 0 verkeersslachtoffers in 2050 en investeert in tal van maatregelen om de veiligheid te verbeteren. Daarbij ligt de focus op drie pijlers veilige infrastructuur, educatie en bewustwording én handhaving en technologie. Een goed voorbeeld hiervan is de samenwerking met het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland (ROVZH), dat verkeerseducatieprogramma’s opzet en campagnes uitvoert, zoals ‘Maak een punt van nul’. Ook is er steeds meer aandacht voor de inzet van technologie, zoals slimme verkeerslichten die zich aanpassen aan drukte en weersomstandigheden.

Inzet van D66 Zuid-Holland

D66 Zuid-Holland zet zich in voor een veilige, duurzame en toekomstbestendige infrastructuur. Een van de speerpunten is de ‘15-minuten provincie’, waarbij iedereen binnen vijftien minuten lopen of fietsen toegang moet hebben tot belangrijke voorzieningen en openbaar vervoer. Dit stimuleert actieve mobiliteit en vermindert verkeersdrukte en ongelukken.
 
‘Het is cruciaal dat we blijven investeren in veilige infrastructuur en educatie. Alleen door een combinatie van slimme maatregelen kunnen we verkeersslachtoffers voorkomen’, benadrukt Statenlid Lisanne van Damme. ‘Onze wegen en fietspaden moeten klaar zijn voor de toekomst. We moeten investeren in brede fietspaden, veilige oversteekplaatsen en wegdek dat bestand is tegen extreme weersomstandigheden.’ D66 pleit daarnaast voor extra aandacht voor kwetsbare verkeersdeelnemers, zoals fietsers en voetgangers. Dit betekent bijvoorbeeld meer autoluwe zones in stedelijke gebieden en het stimuleren van fietsgebruik door veilige fietsroutes.
 
De verkeersveiligheid verbeteren is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van overheden, weggebruikers, handhavers en maatschappelijke organisaties. Alleen door samenwerking en voortdurende investeringen kunnen we ervoor zorgen dat Zuid-Holland een veilige provincie wordt voor iedereen.