Groen erfgoed en culturele diversiteit in Zuid-Holland. ‘Belangrijk om cultuur in alle verschillende vormen te waarborgen’

In Zuid-Holland komen natuur en cultuur op unieke wijze samen. Het behoud van historisch erfgoed en een inclusieve culturele sector spelen een cruciale rol in de identiteit van de provincie. Op 26 maart 2025 bezochten de Statenleden van Zuid-Holland drie bijzondere locaties waar deze thema’s samenkomen. Het werkbezoek, georganiseerd door Erfgoedhuis Zuid-Holland, bood inspirerende inzichten in hoe verleden, heden en toekomst met elkaar verbonden zijn.

Dit bezoek sluit (ongepland) goed aan bij de recent aangenomen motie ‘Cultuur voor Iedereen’ van ons Statenlid Evita Rozenberg en commissielid Leontine Vreeke (D66). De motie benadrukt het belang van een toegankelijk en divers cultuurbeleid, zodat alle inwoners van Zuid-Holland zich gerepresenteerd voelen. Tijdens het werkbezoek werd duidelijk hoe erfgoed niet alleen een tastbare herinnering aan het verleden is, maar ook een middel om maatschappelijke betrokkenheid en verbinding te versterken. Voor D66 is het belangrijk dat we ruimte maken en houden voor diversiteit in ons culturele erfgoed. Hierbij hoort ook dat we het erfgoed toekomstbestendig maken. Bijvoorbeeld door het aanpassen aan het veranderende klimaat en de toegankelijkheid vergroten.

Leiden: historische stad met een groene toekomst

De Statenleden van Zuid-Holland bezochten drie verschillende locaties in de provincie. Het werkbezoek begon in Leiden, waar de Statenleden werden ontvangen door wethouder Yvonne van Delft. Sprekers vertelden over de groene geschiedenis van de stad en de inspanningen om deze terug te brengen. Ooit werd in Leiden vaak de vraag gesteld of het nou ‘een stad in een bos’ was of ‘een bos in een stad’, vertelde een van de sprekers.

Landgoed Calorama: erfgoed en natuur in balans

De tweede locatie was Landgoed Calorama in Noordwijk, een voormalige kruiden- en bloembollenkwekerij die in de 18e eeuw uitgroeide tot een buitenplaats. Vrijwilligers leidden de Statenleden rond en deelden verhalen over de geschiedenis van Noordwijk als ‘kruidendorp’. De rondleiding maakte duidelijk hoe natuur en erfgoed hier zorgvuldig worden beheerd en behouden door een actieve groep vrijwilligers.

De Groene Zone in Wassenaar: ecologie en historie verweven

Het bezoek eindigde in Wassenaar, waar burgemeester Leendert de Lange de Statenleden ontving bij Boerderij Den Hollander. Dit gebied, bekend als de ‘Groene Zone’, vormt een ecologische verbinding tussen het Noordzeestrand en het Groene Hart. Historische elementen, zoals restanten van het voormalige Marinevliegkamp Valkenburg en overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog, geven het landschap extra betekenis. Het behoud van deze zone draagt bij aan zowel natuurbeheer als erfgoedbehoud.

Motie ‘Cultuur voor Iedereen’

Tijdens de Provinciale Statenvergadering van woensdag 5 maart werd de motie ‘Cultuur voor Iedereen’ aangenomen. Statenlid Evita Rozenberg en commissielid Leontine Vreeke (D66), initiatiefnemers van de motie, onderstrepen hiermee het belang van een inclusief en gevarieerd cultureel aanbod in Zuid-Holland.

De motie, gesteund door een brede coalitie van partijen, roept de gedeputeerde Staten op om bij de herziening van het provinciaal cultuurbeleid niet alleen inclusiviteit te waarborgen, maar ook de brede diversiteit van cultuur goed te verankeren.

‘Cultuur verbindt en inspireert’, vertelt Evita Rozenberg. ‘Het is belangrijk om cultuur in alle vormen te waarborgen. Met de aangenomen motie zorgen we ervoor dat culturele diversiteit wordt versterkt. Dit is een belangrijke stap naar een cultureel landschap waarin iedereen zich thuis voelt.’

‘Met de aangenomen motie zorgen we ervoor dat culturele diversiteit wordt versterkt’

Evita Rozenberg

Dankwoord

De D66 fractie van Zuid-Holland bedankt alle vrijwilligers, sprekers en medewerkers van Erfgoedhuis Zuid-Holland voor hun gastvrijheid en waardevolle bijdragen. Dit werkbezoek onderstreepte wat de fractie betreft het belang van groen erfgoed en culturele diversiteit en de noodzaak om deze te koesteren voor toekomstige generaties.