Algemene beschouwingen 2022

Voorzitter,

We bevinden ons momenteel in een moeilijke tijd. Er zijn mondiale ontwikkelingen die direct en indirect gevolgen hebben voor onze inwoners. Daarom willen we allereerst stilstaan bij het leed in de wereld en denken we aan al die mensen die zich op een plek bevinden waar ze niet willen zijn of beperkt worden in hun vrijheden door oorlog, onderdrukking of natuurgeweld.

D66 maakt zich zorgen om onze inwoners. We zien dat zij het moeilijk hebben door de hoge energieprijzen en de inflatie. De rekeningen worden te hoog, waardoor zij in de problemen komen. Landelijk worden maatregelen bedacht, maar niet voor iedereen komen deze maatregelen op tijd. Om deze inwoners te ondersteunen dienen we dan ook samen met het CDA en ABZ een tweetal moties in. Een om de inwoners te ondersteunen in het nemen van energiebesparende maatregelen en een om met een noodfonds het voortbestaan van verenigingen te waarborgen. Daarnaast dienen we de motie van AKT mee in om de subsidies te indexeren en evalueren. Met deze motie kunnen we mogelijk voorkomen dat verenigingen in de problemen komen en aanspraak moeten maken op een dergelijk noodfonds. Deze moties onderstrepen het belang dat we hechten aan duurzaamheid en aan de verenigingen die de sociale cohesie stimuleren in onze samenleving.

De motie om inwoners te ondersteunen in het nemen van energiebesparende maatregelen is belangrijk voor onze inwoners met een woning. Helaas heeft niet iedereen in onze gemeente de kans op een eigen woning. Als er al huizen in de verkoop komen, zijn de prijzen onbetaalbaar voor de meeste starters in deze gemeente. Jongeren zijn de toekomst. Zij zijn belangrijk voor de leefbaarheid en samenhang in de samenleving. We zullen ze dan ook kansen moeten bieden om in onze gemeente te blijven wonen. Zonder woningbouw zijn die kansen er niet. We zijn dan ook blij met de ontwikkelingen in de Kromstraat en hopen dat de gebieden naast Meto en aan de Heistraat snel ontwikkeld zullen worden. Wat is de status van deze projecten?

D66 is van mening dat een deel van de woningen naar statushouders moet gaan. Deze mensen, die de gehele asielprocedure hebben doorlopen, hebben ook behoefte aan een woning en hiermee dragen we bij aan een structurele oplossing voor het asielprobleem. Ook zullen we in de opvang van asielzoekers moeten voldoen aan de verplichtingen vanuit het Rijk. De regio Markiezaten staat aan de lat om 550 asielzoekers op te vangen. De gemeenten in de regio zullen dus ook hun verantwoordelijkheid moeten nemen hierin. De reacties die we lezen op opvang van vluchtelingen zijn echter schrikbarend. Het doet ons pijn dat deze reacties soms zo heftig zijn. Het verhaal achter deze mensen wordt in de discussie wel eens vergeten. Wij zijn het er zeker over eens dat onruststokers niet welkom zijn, maar vergeten niet dat dit de minderheid van de groep is. Wij dragen de meerderheid van de asielzoekers een warm hart toe. Wel zal het Rijk met een lange termijn visie moeten komen voor wat betreft de vluchtelingenopvang. De manier waarop het nu gaat is niet humaan. Creëer een lange termijn visie, verkort procedures en wees doortastend.

In relatie tot de asielopvang kunnen we vandaag ook niet voorbijgaan aan het gebrek aan vertrouwen in de politiek. Helaas is dit een negatieve ontwikkeling in het politieke landschap. Wat er landelijk in de Tweede Kamer gebeurt, de soap die zich daar soms afspeelt, komt niet ten goede aan de reputatie van de overheid. Het is vaak een extreme roep om aandacht met verschrikkelijke gevolgen voor het debat zoals dat gevoerd wordt. Laten we hier lokaal voor waken. De gemeenteraad van Woensdrecht debatteert gelukkig op een respectvolle manier. Dat is ook het benoemen waard. Het is juist aan ons, de bestuurslaag die het dichtst bij onze inwoners staat, om het vertrouwen in de politiek te herstellen. We doen dit door het gesprek aan te gaan met de inwoners en eerlijk te zijn in wat we doen. Zeggen wat je doet en doen wat je zegt is daarin het belangrijkst, niet eens of betrokkenen het daar altijd unaniem mee eens zijn. Dit verwacht D66 van het college, de organisatie en de gehele gemeenteraad.

Voorzitter,

We hebben het al even gehad over het belang dat we hechten aan duurzaamheid. Dit staat ook in relatie tot het klimaat. Men beseft zich gelukkig steeds beter dat we zuinig moeten zijn op onze Aarde. Steeds meer jongeren maken zich zorgen over de toekomst van deze planeet en hoe zij deze voor hun kinderen achterlaten. Deze zorgen zijn gefundeerd en terecht. We zullen de uitstoot van schadelijke stoffen moeten verminderen en op een duurzame manier moeten leven om de kwaliteit van leven voor deze en volgende generaties te garanderen. Want die kwaliteit van leven komt zelfs voor onze generatie steeds meer in gevaar en dat is zorgelijk. Niet voor niets is onze slogan, de toekomst van Woensdrecht is groen. (En we hopen natuurlijk dat de rest van Nederland volgt.)