Monique Peters nieuwe fractievoorzitter D66 Wageningen

D66 Wageningen heeft een nieuwe fractievoorzitter. Raadslid Monique Peters neemt sinds juni deze rol van Laura Kaper over. In gesprek met Monique over onder andere haar verbondenheid met D66, over de Wageningse raad en over haar ambities.

Wie is Monique?

“Lang geleden, in 1983, kwam ik voor mijn studie naar Wageningen. Na mijn studie ben ik vrij snel terechtgekomen in het zorgmanagement en daar in verschillende banen gewerkt. Omdat ik een sterke interesse heb in technologische innovaties, kwam ik bij OnePlanet Research Center terecht en daar werk ik momenteel. Naast mijn werk ben ik altijd actief geweest in het vrijwilligerswerk. Zo ben ik buurtbemiddelaar geweest in Wageningen, heb ik in het bestuur van de WMHC gezeten en in de raad van toezicht van Solidez.”

Waarom is D66 jouw partij?

“Ik ben lid geworden toen Trump werd gekozen tot president. Dat was de directe aanleiding om te laten zien waarvoor ik sta. De kernwaarden van D66 spraken me enorm aan. Daarin past het Europabeleid (denk en handel internationaal), vertrouw op eigen kracht van mensen, beloon prestatie en verdeel welvaart, streef naar een duurzame harmonieuze samenleving en koester de grondrechten.”

“Ik ben lid geworden toen Trump werd gekozen tot president. Dat was de directe aanleiding om te laten zien waarvoor ik sta.”

Monique Peters – Fractievoorzitter

Waarom werd je actief lid?

“Omdat ik graag actief meedoe in organisaties en altijd benieuwd ben hoe organisaties werken, hoe de cultuur is en wat de uitdagingen zijn, werd ik in 2017 actief lid. Vrij snel werd ik betrokken bij de werkgroep zorg en welzijn en heb in Wageningen meegeschreven aan het verkiezingsprogramma.”

Je bent deze raadsperiode begonnen als raadslid. Wat is je indruk van de raad?

“Dat de raad harmonieus met elkaar omgaat, dat de betrokkenheid groot is en dat de raad constructief kritisch kan zijn. Ik heb daarnaast ook gezien dat men wel eens kiest voor de veilige weg. Zo kreeg Laura recent niet de steun die zij had kunnen krijgen en waardoor ze vertrok. Ik neem het niemand kwalijk, maar denk wel dat het ook te maken had met een tekort aan bestuurlijk lef.”

Wat heb je als raadslid bereikt waar je trots op bent?

“Het ENKA dossier. Daar hebben we echt verschil gemaakt, met dank overigens aan een aantal andere factoren en organisaties. Daarnaast hebben we aangedrongen op diversiteit in de Raad van Toezicht van Pantarijn en bij de investeringsagenda op een extra gymzaal en integrale aanpak van erfgoed investeringen. Een andere belangrijke mijlpaal vind ik het integrale verkeersonderzoek dat nu bij Dreijen 2 wordt ingezet. Daar heb ik me ook hard voor gemaakt.” 

Je hebt nu de overstap gemaakt naar fractievoorzitter. Waarom?

“Ik heb hier de verantwoordelijkheid gekozen die ik nodig achtte. Ik had er niet op gerekend en ben niet blij met de manier waarop de vacature vrij kwam. Neemt niet weg dat ik er met veel energie en plezier mee aan de slag ga.” 

Wanneer ben je in deze nieuwe rol tevreden?

“Een van de meest belangrijke aspecten is politiek verschil maken. Daarnaast, zichtbaar zijn (best lastig gegeven het totale tijdsbeslag), groeien van ledenaantallen en steunfractieleden en geïnteresseerden echt een rol geven en actief betrekken.”

“Een van de meest belangrijke aspecten is politiek verschil maken.”

Monique Peters – Fractievoorzitter