Monique Peters

Leer Monique kennen

Beeld: D66 Wageningen

Monique is Fractievoorzitter namens D66 Wageningen

  • 60 jaar
  • Geldrop
  • Wageningen-Hoog
  • Zij/haar

Lievelingsplek in je gemeente (en waarom?)

Mijn lievelingsplek is het Wageningse bos bij de Dorschkamp. Het is heerlijk wandelen daar en het bos verveelt nooit.

Welke kansen zie jij voor je gemeente?

Voor de gemeente zie ik hele mooie en soms ook hele spannende kansen.
Mooi zijn de kansen die liggen op het gebied van inclusiviteit. Dat kunnen we in Wageningen. Verdraagzaamheid, respect en zorgen voor anderen. Ik word daar altijd heel blij van. 
Mooi is ook de kans om de stad nog aantrekkelijker te maken. Er zijn al stappen gezet maar er kan nog veel meer. Bijvoorbeeld in het havengebied. Hoe mooi zou het zijn als de haven meer bij de stad gaat horen.
Spannend zijn de elkaar beconcurrerende uitdagingen op het gebied van energie, wonen en biodiversiteit. Dat vraagt om zorgvuldig handelen en een goede balans. We willen meer groen, andere energievormen en meer woningen. Om hierin een goede balans te vinden, zou ik graag de inwoners van Wageningse wijken willen betrekken. Niet alleen vanuit de gedachte ‘niet in mijn achtertuin’ maar vanuit een bredere visie op Wageningen. Alleen samen kunnen we het oplossen.

Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?

  • Dat is wel een lastige vraag omdat je dat nooit alleen kunt doen. Als ik let op veranderingen:
  • Ik zou vanuit elke wijk inwoners willen betrekken bij beslissingen zodat er nog meer rekening gehouden kan worden met wat inwoners willen voor hun wijk. Daarbij moeten we jongeren niet vergeten. De coronatijd heeft echt impact voor hen.
  • Ik zou het Wageningse bos heel goed willen beschermen, maar wel op een manier waarbij veel mensen ervan kunnen genieten. Zowel wandelaars, sporters, fietsers en ruiters.
  • Ik zou de haven graag bij de stad willen trekken. Zo dat er een centrum ontstaat van het 5-Meiplein tot aan de haven. Een centrum met een diversiteit aan winkels zodat er voor elk wat valt te halen.

Wat betekent D66 voor jou?

D66 biedt optimisme en positivisme. Dat maakt mij altijd blij. Dat klinkt misschien wat overdreven maar ik meen het echt. Zo blijft iedereen die meedoet gemotiveerd. Verder zijn de kernwaarden van D66 voor mij van grote betekenis. Dat zijn de volgende kernwaarden met tussen aanhalingstekens mijn gedachten erbij.

1. Vertrouw op de eigen kracht van mensen
“Schenk vertrouwen, sterk toch!”
2. Streef naar een duurzame en harmonieuze samenleving
“leven in harmonie met elkaar en met onze omgeving, zo zou het altijd en overal moeten kunnen zijn”
3. Denk en handel internationaal
“ik ben een grote Europa fan, en handel verbindt immers”
4. Beloon prestatie en deel de welvaart
“voor ieder een stimulans wat mij betreft”
5. Koester de grondrechten en gedeelde waarden. 
“dit voel ik enorm, laat het even inwerken”

Laatst bezochte culturele event? Waarom ga je graag daarheen?

Dat is in coronatijd beperkt natuurlijk. Het Heerenstraattheater is altijd leuk. En recent was ik bij de expositie van David Hockney in Brussel. Cultuur is fijn, jammer dat er veel niet door kon gaan de afgelopen jaren.