Diezebrug als aanjager van de Bossche Stadsdelta

De huidige staat van de Diezebrug maakt een nieuwe brug noodzakelijk. D66 staat volledig achter de nieuwe Diezebrug. De nieuwe brug is niet alleen de verbinder tussen Orthenpoort en de Tramkade. De brug is ook de aanjager van de gebiedsontwikkeling in de gehele Bossche Stadsdelta.

In de Kop van ’t Zand en de Orthenpoort-Zuid gaat het gebeuren. Op de plek waar de Dommel, Zuid-Willemsvaart en Aa samenvloeien in de Dieze, ontstaat vanaf 2025 de Bossche Stadsdelta. De Stadsdelta is een aantrekkelijk en levendig gebied met water als verbinder. In dit gebied is ruimte voor ontmoeting, vernieuwing en een gevarieerd woningaanbod. Het doel van het verleggen en verlagen van de Diezebrug is om de Stadsdelta meer toegankelijk te maken. Een brug die de beide zijden van de Dieze met elkaar verbindt. En de cultuurhistorie van de Citadel en omgeving beter zichtbaar maken. Een van de uitgangspunten bij de nieuwe Diezebrug is ook dat de brug zo duurzaam mogelijk is. D66 staat dan ook volledig achter deze uitgangspunten.

De nieuwe verlaagde Diezebrug is het eerste concrete project binnen de Bossche Stadsdelta en vormt daarmee de aanjager van de verdere gebiedsontwikkeling. Op 1 februari besloot de gemeenteraad om voor de verdere voorbereiding geld beschikbaar te stellen. Daarmee gaat het project een nieuwe fase in.
 
Fractievoorzitter René van den Kerkhof: “Het is een degelijke en gebruiksvriendelijke brug. Voor fietsers is het de ‘beklimming’ van de Diezebrug vanaf 2024 dan ook verleden tijd. De verlaagde brug maakt het mogelijk om de Bossche Stadsdelta meer te gaan ervaren en beleven. Ook biedt het meer ruimte rond het gebruik van water(sporten) en komt er een prachtig zicht op de Citadel en de Tramkade. Laten we vooral de vaart erin houden, zodat hier de komende jaren een nog bruisender deel van de stad ontstaat!”
 
Meer informatie over de plannen vind je hier en hier.