Lees voor

Europarlementariër Sophie in ´t Veld reageert op de Staat van de Unie

In het Europees Parlement heeft voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen haar kijk op de Staat van de Europese Unie uiteengezet. De Europese energievoorziening domineerde haar toespraak. Uiteraard in relatie tot de Russische invasie van Oekraïne.

Sterke bijdrage

D66-Europarlementariër Sophie in ´t Veld heeft op deze punten een sterke bijdrage van de voorzitter gehoord:

“Het is juist geweest dat de Europese Unie zich achter Oekraïne heeft geschaard. Zo´n keuze is echter niet licht gemaakt en de Europese Commissie heeft vanaf het eerste moment blijk gegeven dat ze de omvang van de uitdaging begrijpen. De plannen die von der Leyen heeft ontvouwd laten zien dat de Commissie niet over een nacht ijs is gegaan. Plannen zijn alleen niet genoeg. De nationale regeringen moeten ook het lef en de visie hebben om de benodigde stappen te nemen, en niet te blijven hangen in kortetermijndenken en kleine belangen. Hoe hechter Europa in dit conflict blijft, des te sterker staan we.”
 
“In meer dan een lidstaat is er weer een kolencentrale aangezet. Nood breekt wet, maar Von der Leyen maakte een krachtige zaak om dat niet als normaal te zien en juist nu voor groen te gaan. Na deze winter komen er nog meer winters. Hoe meer groene energie we genereren, des te lager wordt de rekening in de toekomst.”

Oekraïne, energievoorziening en Queen Elizabeth II

Oekraïne, de energievoorziening en zelfs het overlijden van Koningin Elizabeth II domineerden de toespraak van von der Leyen. Dat drukte een aantal grote problemen naar de achtergrond waar de Commissie mee worstelt, merkt in ´t Veld op:

“Terwijl de Oekraïners vechten voor hun democratie, is die in een aantal EU-lidstaten aan het verzuipen. Hongarije, een land in het hart van de EU, is domweg geen functionerende democratie meer. In een aantal landen bespioneert de staat critici en oppositie. Meer dan een lidstaat is een draaipunt voor crimineel geld. Op al die zaken heeft de Europese Commissie het flink laten lopen.”

Nieuwe initiatieven zijn prima, maar handhaaf ook de bestaande wetten. Daaraan schort het behoorlijk. Of het nu gaat om asielbeleid, de strijd tegen corruptie of dieseluitstootnormen. Het Europees Parlement is een mooi podium voor von der Leyen, maar een Parlement is geen theater. Er moet iets op het spel staan, zeker wanneer iemand van de regering verantwoording komt afleggen aan de controlerende macht. Dat is helaas niet het geval in het Europees Parlement vandaag.”