Ontmoedigen,
demotiveren,
bang maken
Het blijkt uit de cijfers. Eén op de drie jonge vrouwen krijgt te maken met online (seksueel) geweld. 82% van vrouwelijke journalisten heeft wel eens te maken gehad met een vorm van agressie, intimidatie en bedreiging.
Zo’n 55 procent van de vrouwelijke ambtsdragers zoals ministers en wethouders heeft te maken met, vooral verbale, agressie en geweld.
En uit onderzoek blijkt dat 10 procent van alle tweets tussen 1 oktober 2020 en 26 februari 2021, gericht op vrouwen op Nederlandse kieslijsten, haatdragend of zelfs bedreigend waren.
Vrouwen die het lef hebben om naar voren te stappen, worden als stukken rood vlees in de online-arena gegooid. Met een duidelijk doel: ontmoedigen, demotiveren, bang maken.
Het overkwam Dilia Leitner, die zich als raadslid inzette voor haar stad. Met een suggestief bericht zette Wilders zijn honderdduizenden volgers aan het werk. Vanuit gure zolderkamertjes werd Dilia bestookt met seksistische drek en haat.
Het overkwam ook journalist Natascha van Weezel. Een slordigheid in een column leverde haar een woedende tweet van FvD-Kamerlid Van Houwelingen op. Met daaropvolgend duizenden berichten van het haatleger van Forum.